Nastavlja se val promjena na Twitteru: tri boje kvačica i značajno duže objave

Twitter ovoga tjedna počinje s odgođenom i ponešto izmijenjenom politikom dodjele verifikacijskih kvačica na profilima, a Elon Musk najavljuje kako će tvitovi moći imati i 4.000 znakova

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 18:26

Preobrazba Twitera u punom je jeku, a još uvijek nije sasvim jasno jesu li te promjene nabolje ili nagore. Kako god se završilo, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu uskoro neće nalikovati samoj sebi otprije samo nekoliko mjeseci. Novi gazda Elon Musk najavio je radikalni zaokret, i upravo to se tamo događa nakon velikog internog preslagivanja i brojnih otkaza.

Plava kvačica skuplja na iOS-u

Ovoga tjedna glavna će tema biti uvođenje tri boje verifikacijskih "kvačica", odnosno oznaka koje bi trebale govoriti nešto o autentičnosti korisničkih profila. U prodaju je, nakon inicijalne konfuzije i problematičnog prvog pokušaja, ponovno puštena opcija pretplate Twitter Blue. Ona sada donosi veću istaknutost profila u komentarima i tražilici, manje oglasa, mogućnost objave dužih video zapisa, opciju naknadnog uređivanja objava.

Profili ovog tipa bit će označeni tradicionalnom plavom kvačicom, do sada rezerviranom za službeno verificirane račune javnih osoba ili kompanija. Cijena mjesečne pretplate na Twitter Blue bit će ranije najavljenih 8 dolara, ako se pretplatite putem weba. Za one koji pretplatu kupe putem iOS-a, a zbog 30%-tne provizije App Storea, cijena pretplate bit će 11 dolara na mjesec. Korisnike Androida upućuje se da pretplatu kupe putem desktopa.

Prilikom kupovine ove opcije korisnički će profil biti ručno verificiran. Iako taj proces nije detaljno objašnjen niti je objavljeno što će ta "verifikacija" značiti, cilj je osigurati da plavu kvačicu ne dobiju spam računi i botovi, već da to budu "kvalitetni" računi stvarnih korisnika. Požele li oni promijeniti ime računa nakon verifikacije, taj proces će morati proći ponovno, čime bi se trebalo stati na kraj lažnom predstavljanju (kakvoga pri prvom pokušaju uvođenja pretplate nije nedostajalo).

Zlatna i siva kvačica

Kompanije koje imaju službene račune na Twitteru ubuduće će uz njih dobiti zlatnu kvačicu, po kojoj će korisnici znati da se zaista radi o pravom i vjerodostojnom računu, čak i ako kompanije ne plaćaju 8 dolara mjesečno. Službeni računi povezani s političkim organizacijama i vladama dobit će sivu verifikacijsku kvačicu.

I za kraj – možda i najveća suštinska promjena mogla bi se uskoro pojaviti na Twitteru. Iako je počeo kao mikrobloging servis uz ograničenje na 140 znakova (zbog tvitanja putem SMS-a!), to ograničenje kasnije je udvostručeno i danas iznosi 280 znakova. Musk, pak, najavljuje da će tvitovi u budućnosti moći sadržavati "plahte teksta", odnosno da će se u njih moći upisati čak 4.000 znakova. Tu informaciju on je potvrdio, dakako, na Twitteru, bez otkrivanja vremenskog roka za uvođenje te promjene.