Tim Cook samome sebi smanjio plaću za 40%

Iako će mu ove godine očekivana zarada značajno biti smanjena, Cook će i dalje vrlo vjerojatno na svoj račun do kraja 2023. primiti oko 49 milijuna dolara u novcu i dionicama

Sandro Vrbanus petak, 13. siječnja 2023. u 18:15

Prvi čovjek najvrjednije svjetske kompanije, Tim Cook, ima i primanja u skladu s poslom koji obavlja te s financijskim rezultatima Applea. Za svoj posao generalnog izvršnog direktora već nekoliko godina prima redovnu plaću u novcu, na razini od 3 milijuna dolara na godinu. Na to mu se svake godine isplaćuje i bonus, višestruko veći od plaće. Posljednjih godina on je varirao od 7 do 12 milijuna dolara, ali i to je manji dio Cookovih ukupnih primanja. Svake godine mu se, kao i ostatku uprave, dodjeljuje i određeni paket Appleovih dionica, koji obično vrijedi i nekoliko desetaka milijuna dolara.

Sve zbog kritike dioničara

U posljednje vrijeme Cook je bio meta kritika zbog visokih primanja, a kritizirali su ga primarno dioničari Applea. Zbog toga, u novom dokumentu, koji ističe sva primanja glavnih Appleovih ljudi, prijavljeno je kako će za 2023. godinu isplate bonusa CEO-u biti smanjene za 40% u odnosu na 2022. godinu.

Cook će i ove godine imati svoju standardnu plaću od 3 milijuna dolara. Na to će mu pripasti i maksimalnih 6 milijuna dolara novčanog bonusa, ispuni li kompanija zacrtane ciljeve. Ono što će najviše biti smanjeno jesu dionički bonusi. Oni su za 2023. godinu predviđeni tako da najviša ukupna financijska i novčana kompenzacija za Cooka iznosi 49 milijuna dolara.

Za 2022. godinu Cook je, naime, primio dionica u vrijednosti od 75 milijuna, a ove godine taj će iznosi biti najviše 40 milijuna dolara. Ukupno je Cook u 2022, od Applea dobio čak 99,4 milijuna dolara – što uključuje plaću, bonuse te naknade za putovanja i osobnu sigurnost. Njegova su primanja, izvještavali smo već, čak 1.447 puta veća od plaće prosječnog radnika Applea.

Službeno, odluka o rezanju primanja prvog čovjeka kompanije donesena nakon što su razmotreni čimbenici poput Appleove veličine, poslovnih rezultata, ali i preporuke samog Tima Cooka o prilagođavanju visine njegovih primanja povratnim informacijama dioničara.