Tim Cook dobio izdašan bonus da ostane u Appleu još 5 godina

Apple je svojem prvom čovjeku dodijelio preko 38 milijuna dolara u dionicama kompanije, ali s odgodom njihovog stjecanja koje će se dogoditi od 2023. do 2025. godine

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. listopada 2020. u 06:27

Tim Cook ove je godine značajno profitirao od porasta vrijednosti Appleove dionice. Kada je ona probila razinu od 467 dolara, a Apple dostigao razinu tržišne valuacije od čak 2 bilijuna dolara, i osobna imovina prvog čovjeka kompanije značajno je porasla. Tada je Cook prvi puta službeno ušao na Bloombergovu svjetsku ljestvicu milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama.

Odlukom uprave Applea Cooku je dodijeljeno novih 333.987 dionica Applea, trenutačne tržišne vrijednosti preko 38 milijuna dolara. No, uz ovaj izdašni bonus ide i "kvaka" – Cooku će dionice pripasti tek u trogodišnjem razdoblju od 2023. do 2025. godine. Ovime ga kompanija očito želi vezati uz sebe na još pet godina, gledano od sada. U izvješću poslanom Komisiji za vrijednosne papire (SEC) stoji da je "Tim donio neusporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a te pokazao što znači voditi s vrijednostima i integritetom".

Ima se, može se

Ovo je, pišu, prva izvanredna dodjela dioničkog bonusa Cooku u gotovo deset godina, a u skladu je s njegovom izvedbom. Kompanija službeno izražava i nadu da će Cook s velikim optimizmom nastaviti voditi Apple i u narednim godinama.

Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovjek Applea ima priliku zaraditi i dodatnih 667.974 dionica u istom razdoblju. Ovo dodatno stjecanje dionica vezano je uz financijske ciljeve kompanije. Izračun pokazuje da bi, uz povoljan razvoj situacije i porast vrijednosti dionice, Cook mogao kroz pet godina dobiti više od milijun dionica, odnosno čak i više od 100 milijuna dolara u dionicama kompanije koju vodi.

Inače, milijarder Cook u obliku redovne plaće prošle je godine zaradio 3 milijuna dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 milijuna, a ako tome dodamo i redovne bonuse u dionicama koje Apple svake godine dodjeljuje svojim direktorima, Tim Cook je u 2019. od Applea dobio oko 125 milijuna dolara.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi