Microsoft pregovara o kupnji GitHuba

Već godinama ove dvije kompanije se spominju u kontekstu mogućeg preuzimanja, a posljednjih su se tjedana razgovori navodno intenzivirali

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. lipnja 2018. u 13:00

Microsoft je posljednjih tjedana u intenzivnim razgovorima s predstavnicima GitHuba, a cilj ovih pregovora je dogovoriti preuzimanje ove platforme na kojoj se okupljaju developeri. GitHub je posljednji puta dobio nove investicije 2015. godine kada je njegova tržišna vrijednost postavljena na 2 milijarde dolara, dok bi cijena u slučaju preuzimanja sada mogla biti i do 5 milijardi, procjenjuju analitičari.

Microsoftovi su predstavnici navodno prvo predložili partnersku suradnju s GitHubom, a razgovori su potom napredovali do toga da je kompanija ponudila i nešto veće strateško ulaganje pa čak i preuzimanje cijele kompanije, inače u privatnom vlasništvu. GitHub ima preko 23 milijuna korisnika koji rade u preko 1,5 milijuna kompanija.

Godišnji prihodi su im oko 200 milijuna dolara, no Microsoft je u ovom slučaju više zainteresiran za korisnike. Velika većina njih su, naime, vrhunski stručnjaci i developeri, pa bi kompanija iz Redmonda akvizicijom GitHuba dobila izravan pristup najvećim svjetskim talentima u području softvera.

Spomenutih 5 milijardi dolara je, prema nekim izvorima, Microsoftu previše za platiti u ovom trenutku, a službenih informacija o tome jesu li pregovori nastavljeni za sada nema.