Ne bacajte korice kruha, iskoristite ih kao elektrode

Američki istraživači dosjetili su se neobičnog rješenja za održivu energiju: ostatke kruha pretvorili su u ugljične elektrode

Mladen Smrekar četvrtak, 20. veljače 2025. u 17:17
Pirolizirana ugljična elektroda (PPCE) izrađena postupkom rekonstitucije 📷 Bujdos i sur.
Pirolizirana ugljična elektroda (PPCE) izrađena postupkom rekonstitucije Bujdos i sur.

Elektrode koje provode struju u elektroničkim uređajima obično su izrađene od metala, ali izvor tih metala šteti okolišu i ljudskom zdravlju. Kao alternativa spominju se ugljične elektrode, a sad su se istraživači Saint Vincent Collegea dosjetili kako da ostatke kruha pretvore u visokokvalitetne ugljične elektrode. David Bujdos, Zachary Kuzel i Adam Wood objavili su svoj rad u prestižnom časopisu Royal Society Open Science te tako najavili nove mogućnosti u području održive energije.

Shema procesa proizvodnje elektrode iz ostataka kruha, osmišljena u laboratoriju Saint Vincent Collegea  📷 Bujdos i sur.
Shema procesa proizvodnje elektrode iz ostataka kruha, osmišljena u laboratoriju Saint Vincent Collegea Bujdos i sur.

Njihovo istraživanje predstavlja dvije nove metode za izradu elektroda od kruha: prva uključuje utiskivanje komada kruha u pravi oblik, a druga mljevenje kruha u prah. Obje tehnike omogućuju stvaranje samostojećih ugljičnih elektroda bez potrebe za dopiranjem, što proces čini jednostavnijim i ekološki prihvatljivijim. Uz to, pritom koriste malo materijala i smanjuju otpad, a još uvijek proizvode čvrste elektrode na bazi ugljika koje se mogu koristiti u raznim elektronikama.

Manji troškovi

Osim što rješava problem otpada od hrane, ovo otkriće moglo bi značajno smanjiti troškove kapacitivnih deionizacijskih (CDI) sustava. Istraživači ističu da njihov pristup omogućuje preciznu kontrolu nad površinskim svojstvima elektroda, što je ključno za njihovu učinkovitost.

Od kruha do elektrode u nekoliko poteza 📷 Bujdos i sur.
Od kruha do elektrode u nekoliko poteza Bujdos i sur.