Hrvatski Telekom pokazat će 5G tehnologiju u Hrvatskoj u stvarnim uvjetima

Hrvatski Telekom isprobao je 5G funkcionalnosti na operativnoj mreži u stvarnim uvjetima, a javnu demonstraciju 5G tehnologije održat će u Puli 13. srpnja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. srpnja 2018. u 12:33

Hrvatski Telekom realizirao je 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako napravio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku, objavili su danas iz HT-a. Time se Hrvatska svrstala među prve europske države gdje su demonstrirane 5G funkcionalnosti u stvarnim infrastrukturnim uvjetima. Mreža koja djeluje u spektru od 3,5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći 5G mrežne uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu.

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019.

U prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim postajama na području Istre. Od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, u kojem će nakon Istre biti implementirana najmodernija mobilna tehnologija u Hrvatskoj i regiji, a uz bok najrazvijenijim europskim tržištima poput Njemačke i Švicarske.

"HT vidi komercijalnu implementaciju 5G mreža oko 2020. godine kada će korisnici imati na raspolaganju dodanu vrijednost performansi u odnosu na 4G mrežu. Puni zamah s kompletnim opsegom funkcionalnosti očekuje se u razdoblju od 2025.do 2030. godine“, rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.

Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture. Samo prošle godine u infrastrukturu je uloženo 1,745 milijardi kuna, odnosno 8,5 posto više nego lani. U posljednje četiri godine ukupna visina investicija viša je od šest milijardi kuna.

Javna demonstracija 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima održat će se 13. srpnja u Puli, najvećem gradu prve regije u kojoj je završena modernizacija mreže za 5G funkcionalnosti.