Hrana koja „usporava starenje“ (i mi smo sumnjičavi…)
Biljne namirnice i epigenetsko starenje - određene biljne namirnice koje sadrže prirodne spojeve poznate kao metil adaptogeni povezane sa smanjenjem epigenetske dobi

Istraživanje objavljeno u časopisu Aging otkriva kako određene biljne namirnice (nikad ne kažu jedite više pršuta…) mogu prirodno usporavati proces starenja na staničnoj razini. Istraživači sa Sveučilišta Washington i Nacionalnog sveučilišta prirodne medicine proučavali su kako prehrana utječe na epigenetsko starenje.
Studija je pokazala da su određene biljne namirnice koje sadrže prirodne spojeve poznate kao metil adaptogeni povezane sa smanjenjem epigenetske dobi. Učinak je mjeren pomoću praćenja DNA metilacije, markera koji pokazuje kako tijelo stari na staničnoj razini. Nalazi sugeriraju da specifični prehrambeni izbori mogu pomoći u usporavanju procesa starenja.
Epigenetska dob odnosi se na biološku dob stanica osobe, koja se može razlikovati od njihove stvarne dobi. Određuje se obrascima DNA metilacije, kemijskim oznakama na DNA koje pokazuju stari li osoba brže ili sporije od očekivanog. U ovoj studiji istraživači su koristili Horvathov epigenetski sat, široko korišten alat za mjerenje promjena u epigenetskoj dobi.
Studija je uključivala zdrave muškarce između 50 i 72 godine koji su prethodno završili osmotjedni program koji je uključivao biljnu prehranu bogatu hranjivim tvarima, zajedno s preporukama za vježbanje, spavanje i upravljanje stresom. Otkrili su da su oni koji su konzumirali veće količine namirnica s metil adaptogenima, poput kurkume, ružmarina, češnjaka, bobičastog voća, zelenog čaja i oolong čaja, imali značajnija smanjenja epigenetske dobi. Ovi učinci ostali su čak i nakon prilagodbe za promjene težine i početnu biološku dob, što sugerira da su namirnice imale izravan utjecaj na markere staničnog starenja.
Prirodni spojevi u namirnicama s metil adaptogenima poznati su po tome što utječu na ponašanje gena djelovanjem na DNA metilaciju. Prethodne studije pokazale su da ovi spojevi mogu podržati zdravo starenje i pomoći u smanjenju rizika od stanja poput srčanih bolesti i kognitivnog opadanja.
Iako je ova studija uključivala relativno malu skupinu muškaraca srednjih godina, dodaje znanje rastućem globalnom istraživanju koje pokazuje da su prehrane bogate polifenolima, koji se nalaze u povrću, voću i čajevima, povezane sa sporijim starenjem.