Bugovci izvan ureda: Knjige koje vrijedi pročitati

Ima jako puno dobrih knjiga, a tako malo vremena za čitanje. Kako bih vam pomogao u traženju nekog dobrog štiva za čitanje tijekom ljetnog odmora, objavljujem preporuke koje sam ja dobio od - svoje supruge!

Miro Rosandić nedjelja, 15. srpnja 2018. u 07:00

Za ovaj ljetni period kada ima nešto manje uobičajenih ICT poslovno tehnoloških događanja, pripremili smo vam i jednu posebnu seriju tekstova pod zajedničkim nazivom "bugovci izvan ureda". Bit će to tematski vrlo šaroliki skup raznorodnih napisa, od savjetodavnih - poput ovoga moga - do gastro vodiča i enciklopedije za espresso - u pravilu potpuno netehnološke tematike, svojevrsni ljetni off-topic. Ustvari, još i ne znam što će pojedini kolege na koncu pripremiti, jer su svi dobili dosta veliku slobodu, ali ono što sam već vidio gotovo - bit će dosta zanimljivo!

Sve će objave iz ovog serijala biti nedjeljom ujutro, tako da unaprijed znate kada je novi tekst na redu.

Moja tema su preporuke beletrističkih naslova, odnosno potraga za knjigama koje ću ponijeti na ljetovanje, pa ako se i vi trenutačno time bavite, možda vam ovi prijedlozi budu od koristi. Tijekom godine vrlo mi je teško pronaći vrijeme za beletristiku, jer uz redovan posao koji i sam uključuje konstantno čitanje nečega, internetske sadržaje, malo noćnog igranja PUBG-a, tu i tamo gledanje filmova i serija; jedva da mi ostane vremena za spavanje. Tako je u mojem slučaju ljetovanje (koje je u pravilu na lokaciji s lošim internetskim vezama, što mi daje više slobodnog vremena) period u kojem nadoknađujem, koliko-toliko, druženje s knjigama.

Kod odabira knjiga uglavnom se oslanjam na savjete supruge. Iako je po struci profesorica hrvatskog jezika i književnosti, važnije je što je pasionirani čitatelj - uopće ne gleda televiziju, na internet gubi izuzetno malo vremena, ali zato ima svakodnevne rituale čitanja. Zahvaljujući tome ima dobar uvid u aktualna izdanja, ali rado istražuje i manje poznata djela starijih pisaca. Popis koji je pred vama nije nastao po kriteriju "novih knjiga", već sadrži samo - dobre knjige, bez obzira na to kada je neka od njih izdana. I naravno, kako je rađen za mene osobno, uključuje samo knjige koje ja još nisam pročitao. Sada i meni predstoji donošenje odluke koja ću dva ili tri naslova odabrati za ovo ljeto.

Dvanaest dobrih izbora

Dimitri Verhulst: Nažalosnost stvari

Najveći talent flamanske književnosti (po knjizi je snimljen i film), duhovito, sarkastično, sirovim rječnikom, iskrenošću, gorljivom ironijom progovara o disfunkcionalnoj alkoholičarskoj obitelji, socijalnoj deprivaciji i svijetu otuđenja (izdanje je dio odlične edicije mlađih pisaca „Europom u 30 knjiga“).

Jacob Abbott: Aleksandar Veliki

Biografija Aleksandra Velikog progovara o njegovoj neodoljivoj i nezaustavljivoj osobnosti; lik velikoga vojskovođe koji je zasnovao imperij od Jadrana do Indije prikazan je kao osoba izrazito kompleksne prirode, kao mistik i praktičar.

Vera Mutafčieva: Slučaj Džem

Netipična povijesna saga koja napeto ilustrira 15. stoljeće kao vrelo prebogatih povijesnih događaja; lucidan i maestralan roman otkriva tragičnu dimenziju ovoga autentičnoga junaka, nesuđenog vladara i pjesnika; djelo baca novo svjetlo na odnos Istoka i Zapada na uvijek nemirnome Mediteranu.  

Paul Morley: Bowie i njegovo doba

Biografija glazbenog karizmatika i nenadmašnog stilskog kameleona. Knjiga je istodobno i odraz šezdeset godina promjena u svijetu, od kojih je mnoge potaknula baš popularna kultura koju je Bowie volio kako to samo opsesivni obožavatelj može.

Jasen Boko: Dioklecijan – reformator ili progonitelj kršćana

Biografija kontroverznoga rimskog cara; kristalna, gipka, svježa, duhovita… Biografska esejistika koja plijeni literarnom virtuoznošću. Splićanima i inima razbija široko uvriježene pedrasude o spomenutome caru.

Stefan Zweig: Zvjezdan sati čovječanstva

Opisi važnih povijesnih zbivanja iz pera fascinantnog stilista (od 1000 rukopisnih stranica samorigorozno bi odbacivao 900), Europljanina, tzv. zlatnog dečka Beča, potom emigranta, pisca koji nije mogao podnijeti zlo – bio je spisateljska zvijezda koja je suvremenike bacala u sjenu, pravi čarobnjak riječi čije se knjige ne ispuštaju iz ruku.

Antonia Fraser: Marija Antoaneta

Dramatična životna priča, napeta i dirljiva knjiga (kojoj je prethodilo 12 godina istraživanja) jedne od ponajboljih biografkinja današnjice, progovara o prijepornoj povijesnoj heroini te se živopisno i povijesno utemeljeno prate njeni posljednji dani u tamnici, na suđenju i okrutnom pogubljenju.

Andrei Makine: Francuska oporuka

Zapanjujuće pitka proza nagrađivanog autora, krasna obiteljska saga s primjesom suptilne patine, vješto i ljupko progovara o sindromu, a time često i opterećenju tzv. dvostrukih identiteta egzilanata.

Michael Kumpfmüller: Raskoš života

Delikatni roman o mitskome piscu Kafki koji boravi u baltičkome ljetovalištu sa svojom zadnjom i beznadnom ljubavi. Roman vrlo zorno i potresno ispisuje Kafkinu spisateljsku i životnu završnicu.

Leile Slimani: Uspavanka

Dijelom istinit slučaj poslužio je kao model za likove; 2016. djelo je dobilo najveću literarnu francusku nagradu Prix Goncourt. Napeta drama-triler nalik je najnapetijem psihološkom filmu - prestravit će sve zaposlene roditelje koji djecu ostavljaju s dadiljom.

Milana Vuković-Runjić: Hotel u oblacima 1914.

Ključni akteri Prvog svjetskog rata -  diplomati, političari, okrunjene glave, pjesnici, vizionari, špijuni… obrazlažu i izlažu svoje viđenje Velikoga rata te se pojavljuju kao vjerodostojni pripovjedači; intrigantna imaginacija; ironičan stil domaće spisateljice.

Ralf Rothmann: Umrijeti u proljeće

Antiratni roman; naturalistički oslikane sudbine dvaju prijatelja koji sa 17 godina oblače SS odore. Za autora kažu da će postati klasik suvremene njemačke književnosti.

Po svome

Sve su ove knjige dostupne u knjižnicama (provjereno barem za Zagreb) i nije ih nužno kupovati. Meni je pak običaj pred samo ljetovanje dodatno kupiti još neku knjigu, mimo bilo čijih preporuka, uglavnom između onih tek izdanih koje stoje odmah uz blagajnu u knjižarama. Tu knjigu biram na osnovu prvog dojam, pa mi je poslije zanimljivo "otkrivati" koliko sam uz takav brzopotezni odabir pogriješio ili pogodio.

Slobodno u komentarima dodajte i vi svoje preporuke ili napišite dojmove ako možda pročitate (ili ste već pročitali) neku od ovdje predloženih knjiga.