Umjetna inteligencija štedi 30% energije pri hlađenju Googleovih podatkovnih centara

Googleov sustav DeepMind ima zadatak pratiti i kontrolirati sustave hlađenja u velikim serverskim centrima kako bi se uštedjelo na energiji

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. kolovoza 2018. u 07:00

Googleov sustav umjetne inteligencije DeepMind, osim što se može koristiti za igranje igara (i to prilično uspješno), može, dakako, poslužiti i u drugim sferama s nešto opipljivijim rezultatima. Google je tako ovaj sustav prošle godine uposlio na zadacima optimiziranja korištenja energije u svojim podatkovnim centrima i posljedično smanjenje ukupnog ispuštanja CO2 u atmosferu.

DeepMind je tako zadužen da prati i nadzire rad rashladnih sustava u podatkovnim centrima, te preporučujei optimalne načine rada – posao je to koji su ranije obavljali ljudi. AI sustav i dalje je pod nadzorom stručnjaka, a njegovi rezultati pokazuju kako su uštede na energiji značajne.

Zelena linija: uštede energije; Plava linija: količina "treninga" AI-ja
Zelena linija: uštede energije; Plava linija: količina "treninga" AI-ja

Svakih pet minuta AI bilježi podatke iz senzora u podatkovnim centrima, te uz pomoć svoje neuronske mreže provodi analizu mogućih promjena u radu, te predviđa potrošnju električne energije. Potom sustav identificira one preporuke za promjene u radu rashladnih uređaja koji će trošiti najmanje energije, a istodobno će zadovoljavati stroge kriterije za siguran rad centara. Preporuke AI-ja odlaze u centar i implementiraju se, a rezultati se ponovno vraćaju prema sustavu koji verificira rezultate i dodatno iz njih "uči".

Iz Googlea kažu kako je ovaj sustav na snazi devet mjeseci, ali da je već sada zaslužan za uštede u energiji od prosječno 30%. Odmah nakon što je umjetna inteligencija preuzela zadaću nadzora hlađenja uštede su bile oko 12%, ali su se do sada konstantno povećavale kako je strojno učenje dobivalo sve više podataka. Stoga u kompaniji očekuju se da bi s vremenom uštede mogle biti još veće.