DeepMind sada rastura i u šahu

Googleova umjetna inteligencija koja je postala najbolji igrač Goa u povijesti naučila je igrati i šah na vrhunskoj razini – u samo nekoliko sati

Sandro Vrbanus petak, 8. prosinca 2017. u 12:00

Već je poznato kako je Googleov sustav DeepMind, i njegova umjetna inteligencija AlphaGo razvijena da igra drevnu kinesku igru postala bolja od svih ljudskih igrača. Osim što je to postignuto učenjem po primjeru, tako da je stroj "gledao" i analizirao prije odigrane partije, ove godine nova je varijanta, AlphaGo Zero, naučila igrati Go samo čitajući pravila, i razvijajući svoje vještine "od nule". I takva je nakon nekoliko dana vježbe pobijedila je sve prethodne verzije.

Sada su Googleovci, pak, uzeli generičku inačicu tog programa, nazvanu AlphaZero, te je počeli trenirati na ostalim igrama na ploči. Proučavajući pravila šaha od stanja "tabule rase", pa potom igrajući sama protiv sebe, ova je računalna neuronska mreža u samo nekoliko sati svladala igranje šaha. I to ne bilo kako, već je postala majstor svjetske razine.

U 24 sata od pokretanja programa on je uspio odigravati partije šaha na "nadljudskoj razini", a slično se dogodilo i s japanskom igrom shogi. Umjetna je inteligencija sama razvila svoje taktike i strategije, načine igranja, i potom učila isprobavajući iste u zamišljenim partijama. Nakon toga AlphaZero se suočio s dosadašnjim računalnim svjetskim prvakom, sustavom Stockfish 8, i to u 100 partija.

Rezultat je, pogađate, bio prilično neugodan za "obično" računalo. Umjetna inteligencija dobila je ili izvukla remi u apsolutno svakoj partiji. Gary Kasparov, legendarni šahovski velemajstor, izjavio je da je ovo postignuće fantastično, ali i očekivano, pogotovo nakon uspjeha u igri Go. Pogrešno se, kaže, ranije vjerovalo da igranje šaha zahtijeva mnogo empirijskog znanja i iskustva, a sada se pokazuje da tome nije tako.