Acer Chromebook 514 - pristupačna elegancija

Acer je ove godine na IFA sajam donio i jedan Chromebook koji je unatoč premium materijalima ostao cjenovno pristupačan – Chromebook 514

Stjepan Bilić ponedjeljak, 3. rujna 2018. u 12:16

O Acerovim prijenosnicima sa IFA sajma smo već pisali. No tada je bilo riječi o prijenosnicima temeljenim na operacijskom sustavu Windows. Ovog puta ćemo napisati koji red i o alternativnim prijenosnicima koji se temelje na Googleovom ChromeOS-u, tj. o Acerovom Chromebooku 514.

Aceru je pošto za rukom spojiti dvije naočigled ne spojive stvari – kvalitetne, takozvane premium materijale i prihvatljivu cijenu. Naime, Chromebook za razliku od mnogih drugih Chromebooka iz istog cjenovnog razreda (349 eura) umjesto plastičnog, ima aluminijsko kućište.

Acer Chromebook 514 ima aluminijsko kućište
Acer Chromebook 514 ima aluminijsko kućište

Dodatno tu je i veći, 14-inčni zaslon koji se osim većom dijagonalom odlikuje i većom razlučivosti, od 1.920 x 1.080 točaka. Podsjetimo, većina Chromebooka u tom cjenovnom razredu ima 11 ili 13-inčne zaslone razlučivosti 1.366 x 768 točaka. Kupci će imati i dodatnu opciju na raspolaganju – zaslon osjetljiv na dodir.

Kad smo kod zaslona napomenimo kako su bočni rubovi oko zaslona debljine 6 milimetara. Dodatni plusevi su svakako Touchpad (od mogućih oštećenja zaštićen Gorilla Glass staklom), baterija autonomije do 12 sati i tipkovnica sa pozadinskim osvjetljenjem. Od portova tu su po dva USB Type-A i USB Type-C porta i jedan 3,5-milimetarski audio port (za slušalice). Chromebook 514 ima i HDR web kameru te čitač memorijskih kartica. Acer za sada nije otkrio koliko radne i podatkovne memorije ima Chromebook te na kojem se procesoru temelji.

Prodaja bi na europskom tržištu trebala početi negdje tijekom listopada po cijeni od 349 eura.