Apple protiv novih američkih carina za kineske proizvode

Kako najvrjednija američka kompanija većinu svojih uređaja proizvodi u Kini, vrlo je vjerojatno da će oni u SAD-u poskupjeti zbog uvođenja novih carina

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. rujna 2018. u 20:27

Američki predsjednik Donald Trump, otkako je na vlasti, kontinuirano se bori za vraćanje proizvodnje na američko tlo, te pokušava kompanije prisiliti na zapošljavanje Amerikanaca uvođenjem carina na uvozne proizvode. Najvrjednija američka i najbogatija svjetska kompanija, Apple, zbog uvođenja carina na proizvode uvezene iz Kine mogla bi imati popriličnih problema, koji će se prije svega reflektirati u višim cijenama njihovih proizvoda na tržištu SAD-a.

Kada je ovoga tjedna Trumpova administracija najavila kako će na proizvode iz Kine uvesti carine od 25%, i kako će one zahvatiti oko 200 milijardi dolara vrijedan uvoz, iz Applea su i službeno reagirali. Poslali su vlastima otvoreno pismo u kojem navode kako će nove carine u konačnici platiti američki građani, te kako će one najviše utjecati na domaće cijene većeg broja Appleovih proizvoda koji dolaze iz Kine.

Zahvaćeni će biti gadgeti poput AirPods slušalica, Apple Watcha, Apple Pencila, raznih kabela i strujnih adaptera, Mac Mini računala, a kompanija će imati i značajno više cijene raznih drugih dodataka i komponenti koje koriste u svojim američkim pogonima za proizvodnju i servis uređaja. U svojem pismu pojašnjavaju kako o njima ovise i poslovi oko 2 milijuna Amerikanaca, što njihovih zaposlenika što developera na Appleovom softverskom ekosustavu. Povećanje cijena proizvoda iz Kine učinilo bi, kažu, ovu kompaniju manje konkurentnom na domaćem i stranom tržištu.

Donald Trump primio je na znanje ove činjenice, te u svojem stilu Appleu odgovorio – u 280 znakova na Twitteru. Napisao je kako je rješenje za sve ove probleme "vrlo jednostavno". Apple treba "samo" početi graditi tvornice u SAD-u i tamo, umjesto u Kini, proizvoditi sve svoje proizvode. Tako bi imali nultu stopu carina pa čak i porezne olakšice, rezonira Trump.