macOS Mojave - stigla finalna inačica

Apple je jučer pustio u opticaj finalnu inačicu operacijskog sustava za svoja desktop i prijenosna računala – macOS Mojave

Stjepan Bilić utorak, 25. rujna 2018. u 21:24

Sredinom lipnja ove godine Apple je najavio skori dolazak nove inačice macOS-a. Riječ je dakako o izdanju naziva Mojave koje unatoč svom pustinjskom nazivu donosi dosta novosti.

Jedna od najvećih novosti je dakako – Dark Mode. Zahvaljujući njemu, desktop i aplikacije izgledaju modernije, a i rad noću je lakši za vaše oči. Također tu su i dinamičke pozadine (Dynamic Desktop) koje se tijekom dana automatski izmjenjuju te tako ujedno i dočaravaju koje je doba dana ili noći, svijetlije pozadine prikazuju se u jutarnjim satima, a kako se bliži večer iste postaju sve tamnije.

Neurednijim korisnicima koji na desktopu drže veliku količinu datoteka Apple će pokušati pomoći opcijom Desktop Stacks koja će samostalno razvrstati datoteke u zasebne foldere prema tipu datoteke, datumu njezinog nastanka ili prema tagu. Apple je poradio i na Finderu koji je dobio Gallery View opciju koja će korisnicima olakšati pretraživanje foldera u kojima se nalaze fotografije.

Safari je postao sigurniji, društvenim tipkama "Like" i "Share" onemogućeno je praćenje korisnika. Safari sada zna kreirati snažne zaporke prilikom otvaranja novih računa, spremiti ih te ih upisati na za to predviđena mjesta u web obrascima i drugo.

Na macOS Mojave stigle su i nove aplikacije – News, Stocks, Voice Memos i Home, a koje su portane s iOS-a. kao što im samo ime kaže, aplikacije služe za dobavljanje vijesti, informacija o cijenama dionica, kreiranje i upravljanje glasovnim zabilješkama te za upravljanje pametnim uređajima unutar kuće. S druge strane, najavljivana podrška za grupne pozive u FaceTimeu (do 32 sudionika) nije stigla, ali hoće u nekoj od narednih nadogradnji.

Novosti koje donosi macOS Mojave na desktop i prijenosna računala sa znakom jabuke je podosta, a što je sve novoga možete proučiti na Appleovim službenim internetskim stranicama. Kao i uvijek, nadogradnja je besplatna i možete ju preuzeti kroz App Store. Za kraj, mala napomena, macOS Mojave je zadnji s podrškom za 32-bitne aplikacije.