IBM predstavio svoje prvo komercijalno (dijelom) kvantno računalo

IBM Q System One je prvo kvantno računalo na svijetu koje može funkcionirati izvan laboratorija i velik je korak ka komercijalizaciji ove tehnologije

Sandro Vrbanus srijeda, 9. siječnja 2019. u 06:00

IBM je na CES-u u Las Vegasu, koji je trenutačno u tijeku, predstavio prvo ikada izrađeno stabilno kvantno računalo koje se može upogoniti izvan laboratorija. IBM Q System One sadrži 20 kubita ali i dijelove koji funkcioniraju na "klasičan" način kako bi izvodio složene kvantne kalkulacije. Ovo računalo također predstavlja i velik korak ka nekoj budućoj komercijalizaciji kvantnog računalstva u raznim granama industrije.

Iako u IBM-u kažu kako je riječ o prvom komercijalnom kvantnom računalu, to ipak ne treba shvatiti doslovno. Kubiti u sustavu IBM Q System One izolirani su u kontrolirano, super ohlađeno i zaštićeno okruženje kako bi bili što stabilniji, pouzdaniji i izdržljiviji za komercijalnu upotrebu. Međutim, kalkulacije koje se na njemu izvode nisu one kakve bi u kvantnim računalima trebale biti – tj. nisu 100% kvantne. Riječ je ipak o kombinaciji bitova i kubita kojima se dobiva aproksimacija rada kvantnog računala u uvjetima supervodljivosti i izvan laboratorija.

Ipak, ovaj je sustav dizajniran tako da može svladavati računske probleme koji su za klasična računala današnjice pretjerano kompleksni i u svojoj prirodi eksponencijalno složeni. IBM se nada da će njegov razvoj unutar projekta IBM Q u budućnosti stvoriti i prava komercijalna kvantna računala.

Prije toga moraju ostvariti jedan od svojih ciljeva, a to je zadržavanje uvjeta za kontinuirani rad kubita u uvjetima u kojima se s njima mogu izvoditi kvantne računske operacije. Inače je njihovo vrijeme stabilnosti tek oko 100 mikrosekundi, a može biti i manje ako se pojave vibracije, elektromagnetska interferencija, varijacije temperature, buka i slično. Stoga je velik izazov stvoriti bilo kakav kvantni sustav izvan laboratorija, što je IBM u ovom slučaju, barem donekle, uspio.

IBM Q System One smješten je u kućište veličine gotovo 3x3x3 metra, a replika pravog kvantnog sustava izložena je na CES-u.