iPhone i AirPods slušalice mogu poslužiti kao prislušni uređaj

Dodatna opcija iOS-a zamišljena kao pomoć osobama sa slabijim sluhom daje mogućnost i zloupotrebe

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. siječnja 2019. u 07:30

Jedan je Amerikanac iz Houstona na Twitteru objavio zanimljivu funkciju za koju mnogi nisu znali da postoji unutar iOS-a, a njegov se tvit u vrlo kratkom roku viralno proširio Internetom. Izvijesni tviteračš Arnold otkrio je, naime, da se iPhone u kombinaciji s Appleovim bežičnim slušalicama AirPods, može koristiti kao prisluškivač. No ne onako kako biste na prvu pomislili – da vas putem njega prisluškuju špijunske agencije – već na način da korištenjem ovih uređaja vi možete prisluškivati nekog drugog.

Cijela se stvar vrti oko mogućnosti AirPods slušalica da služe kao pomagalo ljudima slabijeg ili oštećenog sluha. Funkcija se naziva "Live Listen" i lako se može uključiti u postavkama, kako je na Arnoldovoj objavi i prikazano. Tada iPhone postaje mikrofon (reklo bi se – pretvara se u uho), te sve što njime "čuje" prenosi do povezanih bežičnih slušalica.

Funkcija "Live Listen" na iOS je stigla još u rujnu

Sasvim je jasno da osim kao "slušni aparat" kombinacija AirPodsa i iPhonea može poslužiti i da kroz slušalice čujete što se događa tamo gdje vam je mobitel, sve dok ste unutar dosega Bluetooth veze. Uključite "Live Listen", mobitel ostavite na mjestu gdje želite hvatati zvukove, i udaljite se sa slušalicama u ušima na sigurnu udaljenost – i to je to, prisluškivač je postavljen.

Neki su već sugerirali da ovakva aktivnost možda i nije sasvim legalna (khm, GDPR, khm), ali i da bi se mogla upotrijebiti za razne druge ne baš moralne ili legalne aktivnosti.