Tesla otpušta 7% radnika

Suočeni s velikim izazovima u pogledu konkuriranja vozilima na fosilna goriva, kao i sa stalnom borbom s profitabilnošću, u Tesli su najavili val otkaza

Sandro Vrbanus petak, 18. siječnja 2019. u 15:52

Elon Musk jutros je poslao mail svim zaposlenicima Tesle u kojem je najavio da će kompanija otpustiti oko 7% svih tamo zaposlenih na puno radno vrijeme. Ako vam ova vijest zvuči poznato, spomenimo i da je u Tesli i prošle godine otpušteno oko 3.000 ljudi (tada 9% svih radnika), i to većinom iz pogona koji se bave solarnim panelima. Ovoga puta zahvaćeni će biti oni koji rade na glavnom proizvodu – električnim automobilima.

No, zajedno s objavom ove loše vijesti za nekoliko tisuća zaposlenika, Musk je u pismu opisao i u kakvom se položaju kompanija trenutačno nalazi. Istaknuo je kako je u proteklih godinu dana broj zaposlenih porastao za oko 30%, što je više nego si oni trenutačno mogu priuštiti.

Proizvodnja je tijekom 2018. značajno porasla, Model 3 je postao najprodavaniji automobil visoke cjenovne kategorije u SAD-u, a kompanija je jedan kvartal završila i u plusu. Radilo se tu o 3. kvartalu prošle godine, s tim da Musk ističe kako bi skroman profit trebao biti zabilježen i u posljednja tri mjeseca 2018.

Međutim, ne ide sve glatko u Tesli. Suočeni s velikim konkurentskim pritiscima, sve većom potražnjom za Modelom 3, ali njegovim jeftinijim verzijama, i činjenicom da vlasti SAD-a ukidaju porezne olakšice za električne automobile, Musk procjenjuje kako će naredni mjeseci biti iznimno izazovni. Kao rezultat toga stigla je o odluka o otkazima.

Unatoč otpuštanju 7% zaposlenika kompanija će morati povećati isporuke Modela 3 i nastaviti unaprjeđivati proizvodne procese. Kako bi prodaja ovog automobila po 35.000 dolara bila profitabilna, nužni su rezovi, kaže Musk, koji je nedavno najavio sličan potez i u SpaceX-u.