Windows 10 WSL: Pristup Linux datotekama direktno iz File Explorera

S dolaskom Windows 10 1903 nadogradnje u travnju, korisnici će moći pristupiti Linux datotekama u sklopu Windows Subsystem for Linux (WSL) sloja direktno unutar Windows 10 File Explorera

Matija Pavlić ponedjeljak, 18. veljače 2019. u 06:00

U sklopu promjena koje donosi iduća veća nadogradnja operativnog sustava Windows 10, Windows 10 1903, koja bi trebala stići u travnju spominju se i novosti koje se tiču WSL komponente.

Windows Subsystem for Linux ili WSL je sloj koji omogućuje nativno izvođenje Linux binarnih ELF datoteka unutar operativnog sustava Windows 10 (WSL sadrži sučelje kompatibilno s Linuxom koje je razvio Microsoft, a koje omogućuje izvođenje Linux alata unutar tekstualnog sučelja).

S dolaskom Windows 10 1903 nadogradnje WSL sloj bi trebao dobiti mogućnost pristupanja Linux datotekama direktno putem File Explorera, dakle putem alata za pretraživanje datoteka i mapa u Windows 10 sustavu. Bit će moguće unutar WSL-a upisati explorer.exe naredbu i File Explorer će biti otvoren s Linux datotekama koje su smještene unutar dediciranog pogona.

Korisnici će te Linux datoteke moći koristiti baš kao i svaku drugu Windows 10 datoteku, što otvara mogućnosti kao što je na primjer otvaranje VSCode aplikacije u WSL direktoriju.