Kasparov otvara WeAreDevelopers World Congress 2019 u Berlinu

Po prvi put WeAreDevelopers World Congress, najveća konferencija za developere, održati će se u Njemačkoj 6. i 7. lipnja 2019. - uvodno predavanje držat će čovjek koji je "pobijedio izgubivši revanš"

Vinko Krištić srijeda, 10. travnja 2019. u 11:05

Svjetski šahovski velemajstor Garry Kasparov svojim keynote predavanjem otvorit će ovogodišnji WeAreDevelopers World Congress koji će se održati 6. i 7. lipnja u Berlinu. Kasparov se smatra ne samo najvećim šahistom svih vremena, već i poznatim stručnjakom za umjetnu inteligenciju u izazovima interakcije čovjek-stroj. Čovjek koji je, zapravo, pobijedio izgubivši kultni revanš protiv IBM-ovog superračunala Deep Blue davne 1996. godine, tim činom privukao je globalnu pažnju na temu umjetne inteligencije skromno priznajući da je suradnja između čovjeka i stroja apsolutno neophodna.

Garry Kasparov
Garry Kasparov

“Umjetna inteligencija će transformirati sve što smo do sada radili. Moramo se nastaviti ambiciozno kretati prema naprijed u području u kojem se roboti ne mogu natjecati sa ljudima: u snivanju velikih snova”, izjavio je po završetku meča Kasparov. Od tada je neprekidno aktivan u polju promocije umjetne inteligencije u podršci razvoju čovječanstva.

Ova kombinacija uopće nije neobična budući da su korijeni računalne znanosti i umjetne inteligencije duboko povezani sa šahom. Sve je počelo onda kada je Alan Turing iskoristio šah kako bi istraživao strategije ponašanja mašina i napisao prvi šahovski program na papiru.

Od ostalih top govornika na WeAreDevelopers World Congress-u sudionici će imati priliku poslušati predavanja svjetskih stručnjaka na aktualne teme:

  • Joel Spolsky, CEO, Stack Overflow; suosnivač Trello
  • John Romero, Programer i dizajner video igara (Doom, Quake, Wolfenstein 3D)
  • Rasmus Lerdorf, začetnik programskog jezika PHP
  • Jutta Horstmann, COO, eyeo (Adblock Plus)
  • Andreas M. Antonopoulos, Bestseller-Autor “Mastering Bitcoin”
  • Alina Denisenko, Tech Lead, N26
  • Max Amordeluso, Chief Evangelist EU Alexa Skills Kit, Amazon
  • Silvia Puglisi, sistemski inženjer, Tor Project
  • David Schwartz, CTO, Ripple
  • Corinne Vigreux, suosnivač, TomTom
  • Jürgen Müller, CIO, SAP
  • Rafael Herrera, Chief Data Officer, AUTO1
  • Ralf Schneider, CIO, Allianz Group
Steve Wozniak na prošlodišnjem WeAreDevelopers kongresu koji se održao u Beču
Steve Wozniak na prošlodišnjem WeAreDevelopers kongresu koji se održao u Beču

Teme iz developerske zajednice su i dalje u fokusu

Uz više od 200 govornika, radionica i panel diskusija, sadržaj kongresa podijeljen je u pet tematskih cjelina – Constructing Worlds (Frontend i Backend, Cloud), Controlling Complexity (Security, DevOps, Quality Engineering), Applying Disruption (AI, Blockchain), Onechaining Engineering (Iot, Robotics, AR/VR/XR, Mobility) i Coding Society (Etika, Obrazovanje, Društvena odgovornost).

Kompletna lista govornika i kongresni program dostupni su ovdje.

"WeAreDevelopers World Congress izvrsna je platforma za software developere i donositelje odluka iz domene IT-a, usvajanje novih trendova i tehnologija, međusobnu razmjenu ideja i upoznavanje s pionirima i stručnjacima globalne IT scene”, izjavio je Sead Ahmetović, suosnivač i CEO kompanije.

Kongres je podržan od strane visokih dužnosnika njemačke vlade - Ministrica za digitalizaciju, Dorothee Bär, te kroz brojne predstavnike vrhunskih kompanija kao što su Volkswagen, BMW, N26, Ripple, Google, Amazon, SAP.

WeAreDevelopers najveći je kongres koji posjećuju developeri iz cijelog svijeta. Očekuje se da će se najmanje 10.000 sudionika pridružiti konferenciji 6. i 7. lipnja 2019. godine u CityCube centru u Berlinu. Novosti o WeAreDevelopers World Congress 2019 su dostupne i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

#WeAreDevs #wearedevs19