LUMIX GX880 - okretnim stražnjim zaslonom do visokokvalitetnih selfija i 4K videa

Lumix GX880 novi je Panasonicov digitalni fotoaparat bez zrcala s jednim objektivom koji zahvaljujući okretnom stražnjem zaslonu može snimati i visokokvalitetne selfije

Stjepan Bilić petak, 24. svibnja 2019. u 16:10

Panasonic je 23. svibnja u Zagrebu predstavio novi digitalni fotoaparat bez zrcala s jednim objektivom. Riječ je o DSLM modelu Lumix GX880 koji je uz standardne značajke nudi i dodatne - snimanje visokokvalitetnih selfija.

Potonje je moguće radi posebno dizajniranog stražnjeg zaslona koji ima mogućnost okretanja za 180 stupnjeva. Zaslon je dijagonale 7,6 centimetara, razlučivosti 1040K točaka i osjetljiv je na dodir. Njegovim zakretanjem fotoaparat automatski prelazi u način rada – Self Shot u kojemu je korisniku dostupan cijeli niz funkcija za selfije, uključujući i način rada Selfie 4K u kojemu fotoaparat ne obrezuje kadar kako bi isti bio šireg kuta ili prikaza.

Način rada za snimanje noćnih selfija omogućuje lakše hvatanje u kadar osoba ispred i iza glavnog objekta dok funkcije za ljepotu omogućuju korisnicima (posebno damama) da snimaju ljepše portrete uz efekte zaglađivanja kože, defokusiranja i stanjivanja. Filter se može primijeniti prilikom snimanja selfija, ali i pri običnom snimanju portreta. Nakon snimanja može se primijeniti i estetsko/kozmetičko retuširanje na samom fotoaparatu pomoću funkcije Beauty Retouch.

Pomoću načina rada Background Control, korisnici mogu odabrati jasno ili neizoštreno snimanje pozadine dok je u načinu rada Self Shot moguće snimati i panoramske slike. LUMIX GX880 nudi cijeli niz funkcija koje pomažu neiskusnim korisnicima prilikom snimanja, kao što su način rada iA (Intelligent Auto) i Scene Guide. Načini rada Portrait i Child koji se često koriste imaju kratice na glavnom okretnom gumbu. Najprikladniji parametri za svaku scenu automatski se primjenjuju jednostavnim namještanjem okretnog gumba na željeni način rada.

LUMIX GX880 ima objektiv Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH Mega O.I.S. i Digital Live MOS senzore od 16 MP bez niskoprolaznog filtra i modul Venus koji zajedno daju oštre slike visoke razlučivosti s preciznim detaljima i visokim kontrastom, vjernu reprodukciju boja i maksimalnu visoku osjetljivost ISO 25600. Također snima QFHD 4K videozapise u visokoj razlučivosti 3840 x 2160 pri 30p / 25p ili 24p za MP4.

Koristeći sve prednosti tehnologije 4K, korisnici mogu pomoću značajke 4K PHOTO snimati kratkotrajne trenutke brzinom 30 slika u sekundi, vadeći najbolje kadrove iz rafalno snimljenog 4K niza radi njihova spremanja u obliku fotografija. Moguća su tri načina rada - 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) i 4K Pre-burst, a svi omogućavaju spremanje slika u visokoj razlučivosti ekvivalentnoj 8 MP, što je dovoljno za ispis u veličini A3. Fotoaparatom LUMIX GX880 moguće je odjednom snimiti više slika kao snimke 4K PHOTO i spremiti maksimalno 150 slika određenog kadra u pet sekundi.

Tu su i druge funkcije poput - Post Focus (omogućava korisnicima da odaberu područja u fokusu i nakon snimanja), Focus Stacking (prilagodba dubine polja nakon snimanja kombiniranjem većeg broja slika snimljenih pomoću funkcije Post Focus) i Light Composition. Za veću kreativnu slobodu tu su i funkcije Creative Control, Creative Panorama i Photo Style uključujući način rada L.Monochrome.

LUMIX GX880 može snimati slike u formatu RAW i razvijati ih u fotoaparatu, povezivat se s drugim uređajima putem Wi-Fi-ja, puniti bateriju preko strujne utičnice ili putem USB kabela (powerbankovi). LUMIX GX880 bit će dostupan krajem lipnja u narančastoj, ružičastoj, srebrnoj ili crnoj boji po cijeni od oko 450 eura.