Međunarodna svemirska stanica ove godine dobiva novi sanitarni čvor

Tijekom ove godine, bude li se sve odvijalo kako je planirano, sa Zemlje će prema Međunarodnoj svemirskoj stanici biti lansirana (a uz malo sreće i stići) vrlo važna pošiljka: novi i poboljšani klozet

Igor Berecki četvrtak, 18. lipnja 2020. u 07:00

Svemirski klozet, naravno, ima i službeno ime koje zvuči znatno tehnološkije i fensi-šmensije: NASA ga naziva Universal Waste Management System (UWMS). Osmišljen je s ciljem premoštavanja jaza između trenutno postojeće svemirske urino-fekalne tehnologije i onoga što će u budućnosti koristiti astronauti kako bi se što ugodnije rasterećivali tijekom putovanja na, recimo, Mars.

S obzirom na to da dalek i dug put kroz Svemir ne može ništa tako temeljito pokvariti kao problematična kanalizacija ('ajd' dobro... i alien koji sa stropa slini kiselinu po vama), prije nego što inženjeri počnu ugrađivati UWMS u prijevozna sredstva koja će biti i preko 200.000.000 kilometara udaljena od udobnosti zemaljskog WC-a, žele ga prvo testirati na kraćim relacijama, u orbiti. Lansiranje je planirano ujesen, potvrdio je glasnogovornik NASA-e, a još uvijek nije službeno određeno koja će svemirska letjelica nositi novi klozet do ISS-a.

Kako prikupljati i skladištiti fekalije

Jedno od idejnih rješenja nove verzije UWMS-a, sustava za "gospodarenje svemirskim biološkim otpadom"
Jedno od idejnih rješenja nove verzije UWMS-a, sustava za "gospodarenje svemirskim biološkim otpadom"

Krajem svibnja, tijekom sastanka Odbora za svemirska istraživanja (COSPAR), zamjenik voditelja ECALSTACHAP (Programa za kontrolu zaštite okoliša i tehnologiju održanja života, zdravlja i rada posade) u NASA-inom centru u Houstonu, Jim Broyan, predstavio je sadašnju verziju UWMS-klozeta kao prototip kojega će inženjeri zaduženi za gospodarenje svemirskim biološkim otpadom dograđivati na temelju iskustava stečenih korištenjem na ISS-u.

Sastanak se fokusirao na važne ekološke teme ljudskih misija na Mars, te na to što one znače za zaštitu crvenog planeta, Zemlje i ostatka Sunčevog sustava od unakrsne kontaminacije živim organizmima. Jer ljudskoj zajednici u trenutku kolonizacije Marsa najmanje od svega treba masovna epidemija dizenterije uzrokovana fekalnim bakterijama. A prikupljanje i skladištenje svemirskih fekalija idealni su potencijalni izvori takve unakrsne zemaljsko-marsovske kontaminacije.

Povrh tih mikrobioloških problema, za vrijeme budućih kolonizacijskih svemirskih misija (tijekom kojih astronaute čekaju vrlo dugački letovi), jedan od krupnijih izazova bit će i volumen biološkog otpada: procjene govore kako bi tijekom leta prema Marsu trebalo po jednom astronautu računati na nekih brat-bratu približno tu negdje aproksimativno cirka oko 300 kilograma fekalija.

Smrdi, smrdi, užasno smrdi...!

S takvim brojkama na umu, svemirski fekalni inženjeri planiraju što učinkovitije bio-stabilizirati i dehidrirati astronautske otpadne produkte, kako bi ih učinili mikrobiološki neaktivnim, a kako oko 75% volumena ljudskih fekalija čini voda, osmišljavaju se i načini za iskorištavanje reciklažne vode iz fekalija, čime bi se znatno smanjilo volumno akumuliranje tijekom tako dugačkih misija.

Ali ni to nije sve: sadašnja praksa stavljanja aktivnog ugljena u fekalne spremnike u svrhu smanjenja neugodnih mirisa zahtijevala bi takve količine aktivnog ugljena kakve si jedan svemirski brod u kojem je svaki kubični centimetar prostora racionalno iskorišten ne može priuštiti tijekom dužih letova. To bi bilo neekonomično i preskupo. A svejedno bi smrdilo.

Niti UWMS, novi toalet koji ujesen putuje na orbitalnu stanicu, neće odmah riješiti sve te izazove, ali će inženjeri korištenjem povratnih informacije od osoblja ISS-a s vremenom usavršavati nove verzije, kao što su i ovaj klozet osmislili na prijašnjim NASA-inim nacrtima za shuttle i svemirske stanice.

Toalet koji se trenutno nalazi na američkoj strani ISS-a (a možete ga vidjeti u kratkoj "Toilet-tour" prezentaciji na priloženom videu) dizajniran je devedesetih godina prošloga stoljeća i zasnovan je na verziji koja je postavljena u već umirovljeni Space Shuttle, te je logično što takav - već tridesetogodišnji klozet - ima svojih mana. Korištenje toaleta može biti vrlo nespretno (posebno ženskom dijelu posade pri mokrenju), a glede i u svezi obavljanja velike nužde toalet je „vrlo zahtjevan po pitanju preciznog centriranja tjelesnog otvora na sjedalu“, što ponekada rezultira bestežinskim lebdenjem fekalija po ISS-u.

Inspiracija ruskim dizajnom

Ruski dizajn s rukohvatima za bolji potisak i "papučicama" za fiksaciju stopala u bestežinskom stanju: ne stajati na njima u uvjetima pune gravitacije!
Ruski dizajn s rukohvatima za bolji potisak i "papučicama" za fiksaciju stopala u bestežinskom stanju: ne stajati na njima u uvjetima pune gravitacije!

NASA je u novoj verziji svemirskog klozeta pokušala zadržati sve njegove aspekte koji su do sada dobili pozitivne recenzije svojih bestežinskih korisnika, istovremeno dodavši inovacije po pitanju redukcije mase i volumena deponiranog biomaterijala, kao i unošenja nekih dizajnerskih promjena kao što je usavršavanje oblika sjedala.

Jedna od promjena je doslovce kopirana s toaleta postavljenog na ruskoj strani ISS-a: ruski astronauti se pri bestežinskom obavljanju nužde „usidre“ u stabilnom položaju tako da gurnu stopala u za to predviđena ležišta, umjesto korištenja šipki za bedra kakve se nalaze na američkom ekvivalentu bestežinskog klozeta.

Ovaj UWMS će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti ostatak svojega životnog vijeka orbitirajući oko Zemlje, a njegov će blizanac letjeti u kapsuli Orion, kružeći oko Mjeseca s prvom ljudskom posadom misije Artemis u sklopu NASA-inog ambicioznog plana američkog povratka na Mjesec.