Zemlju pogodila najsnažnija solarna oluja u dva desetljeća i ponovno donijela auroru u Hrvatsku

Iz svih krajeva naše zemlje prošle noći bila je vidljiva polarna svjetlost, što ružičasta što zelenkasta. Rezultat je to snažne geomagnetske oluje i velikog izboja sa Sunca

Sandro Vrbanus subota, 11. svibnja 2024. u 10:36
📷 Ante Medić
Ante Medić

Sjeverna polarna svjetlost ili aurora borealis nastaje kad električki nabijene čestice Sunčeva vjetra ulaze u Zemljino magnetsko polje pa se sudaraju s česticama zraka i pobuđuju ih na emisiju svjetlosti. Najčešće se ta svjetlost manifestira na visinama između 90 i 150 kilometara. Aurora je posebno sjajna u doba velike Sunčeve aktivnosti, tj. posljedica je solarnih baklji, a vrlo rijetko se vidi i na srednjim zemljopisnim širinama poput naših. Međutim, već drugi put u otprilike pola godine imali smo je prilike vidjeti nad Hrvatskom.

Nebeski spektakl

Ovoga puta izboj solarne radijacije bio je zaista ogroman, došao je s klastera više trenutačno vidljivih i ka Zemlji okrenutih Sunčevih pjega, ukupnog promjera 17 puta većega od promjera našeg planeta. Kao takva, solarna je baklja bila dovoljno snažna da proizvede geomagnetsku oluju razine G4 (ona iz studenoga bila je razine G3), dok je tijekom noći američka NOAA izvijestila da su zapaženi i određeni efekti tipični za razinu G5.

Tako snažnog geomagnetskog događaja nije bilo od kraja 2003. godine. Oluja razine G5 obično ima utjecaj na telekomunikacijske sustave, elektroenergetsku mrežu, letjelice, GPS sustav i ostale tehnologije. Za sada nije prijavljen neki značajniji takav događaj – osim spektakularne obasjane noći.

Vedra noć na Hrvatskom i snažna polarna svjetlost omogućili su mnogima da je snime, a već i na amaterskim fotografijama vidimo da je ona bila značajno intenzivnija od prošle, ali i da ima ponešto drugačije karakteristike. Dok je u studenome većina pojava mogla biti opisana kao "stabilni crveni aurorin luk" ili SAR arc, ovoga puta sasvim je jasno ispod ružičastog sjaja bila vidljiva i tipična zelena "plešuća" svjetlost, obilježje "prave" aurore.

U nastavku pogledajte neke od fotogafija koje su građani snimili diljem Hrvatske i objavili na društvenim mrežama.

Aurora borealis nad Hrvatskom:

Timelapse video Borisa Štromara: