Aurora borealis u Hrvatskoj: osvrt geofizičara i astronoma

Nedavna pojava polarne svjetlosti u našim krajevima uzrokovana je bila Sunčevom magnetskom olujom, koja je zabilježena i instrumentima Geomagnetskog opservatorija Geofizičkog odsjeka PMF-a

Sandro Vrbanus srijeda, 8. studenog 2023. u 14:45

Fenomen polarne svjetlosti, koji se redovito može vidjeti u blizini Zemljinih polova ali iznimno rijetko i na našim, srednjim geografskim širinama, počastio nas je protekle nedjelje spektakularnim prizorima na nebu. No, budući da je aurora borealis uzrokovana izbojima zračenja sa Sunca, tj. magnetskim olujama, takvi se događaji mogu zabilježiti i drugim instrumentima, a ne samo fotoaparatima.

Geomagnetska oluja

S Geofizičkog odsjeka PMF-a, odakle smo posljednjih godina navikli dobivati različite seizmološke analize, sada su objavili podatke o ovotjednoj solarnoj oluji. Pišu da su 5. studenog 2023. u Geomagnetskom opservatoriju Geofizičkog odsjeka PMF-a zabilježeni poremećaji uzrokovani snažnom geomagnetskom olujom, razine G3.

Ova oluja bila je zaslužna za svjetlosnu pojavu koja se mogla uočiti i na nebu iznad Hrvatske, auroru borealis. U periodu između 18 i 19 sati, kada su neki stanovnici Hrvatske fotografirali ovu svjetlosnu pojavu, lokalni indeks geomagnetske aktivnosti iznosio je 7, što znači da su vrijednosti iregularnih geomagnetskih varijacija na području Hrvatske bile u rasponu između 140 i 231 nT.

Polarna svjetlost, uzrokovana snažnom magnetskom olujom, "viđena" je i njihovim magnetometrima u Geomagnetskom opservatoriju Lonjsko polje. Zapisi s tog instrumenta objavljeni su i u obliku grafikona.

Crvena i plava linija u grafovima u sredini prikazuje dvije horizontalne komponente geomagnetskog polja, dok zelena linija označava njenu vertikalnu komponentu. Gornji graf sa stupićima prikazuje tzv. K-indeks lokane geomagnetske aktivnosti, a crvena boja na njemu označava velike vrijednosti odnosno snažne poremećaje 📷 PMF
Crvena i plava linija u grafovima u sredini prikazuje dvije horizontalne komponente geomagnetskog polja, dok zelena linija označava njenu vertikalnu komponentu. Gornji graf sa stupićima prikazuje tzv. K-indeks lokane geomagnetske aktivnosti, a crvena boja na njemu označava velike vrijednosti odnosno snažne poremećaje PMF

Crvena i plava linija u grafovima u sredini prikazuje dvije horizontalne komponente geomagnetskog polja, dok zelena linija označava njenu vertikalnu komponentu. Gornji graf sa stupićima prikazuje tzv. K-indeks lokane geomagnetske aktivnosti, a crvena boja na njemu označava velike vrijednosti odnosno snažne poremećaje (PMF)

Opservatorij Lonjsko polje

Geomagnetski opservatoriji mjesta su gdje se neprekinuto vrše precizna mjerenja intenziteta i smjera Zemljinog magnetskog polja tijekom dugog niza godina. Zbog potrebe prikupljanja visokokvalitetnih podataka, lokacija opservatorija mora biti "magnetski čista", bez antropogenog šuma i drugih magnetskih anomalija. Prvi i jedini takav opservatorij na području Republike Hrvatske postavljen je na lokaciji Parka prirode Lonjsko polje 2012. godine.

Geomagnetski opservatorij Lonjsko polje 📷 PMF
Geomagnetski opservatorij Lonjsko polje PMF

Ova lokacija je izabrana iz razloga što je to područje bez magnetskih anomalija, s malim gradijentima polja, dovoljno je udaljena od civilizacijskog šuma, a buduća gradnja i urbanizacija je u potpunosti isključena. Instrumenti opservatorija su smješteni u nekoliko kućica izgrađenih od nemagnetičnih materijala. Čitav opservatorij opskrbljuje se energijom dobivenom iz solarnih ćelija smještenih na krovu glavne kuće i to je jedini objekt u kojem je dopušteno imati manje količine feromagnetičnih materijala u blizini instrumenata.

Aurora ili SAR arc?

No, da priča o polarnoj svjetlosti ne bi završila samo na fotografijama i podacima, pobrinuli su se i iz Hrvatskog astronomskog saveza. Oni pišu da je tom prilikom zabilježena i nešto rjeđa pojava, poznata kao "stabilni crveni aurorin luk" ili SAR arc. To je pojava koju uzrokuju ekstremna termalna i kinetička energija unutar Zemljine atmosfere i još uvijek nije do kraja istražena.

Primjer SAR arca za udžbenike, snimljen u studenome 2018. u Finskoj 📷 Matti Helin / Spaceweather.com
Primjer SAR arca za udžbenike, snimljen u studenome 2018. u Finskoj Matti Helin / Spaceweather.com

"Ono što se prošle nedjelje moglo vidjeti na nebu iznad Hrvatske je i polarna svjetlost, ali i stabilni crveni aurorin luk (SAR arc)", kažu iz HAS-a. Pojava jest bila aurora, jer se na momente ispod crvenog sjaja mogao vidjeti i zeleni sjaj, koji je "plesao" poput raznobojne zavjese. No, crveni dio pojave na nebu je bio tzv. SAR arc, vidljiv na fotografijama snimljenima u nedjelju.