Autonomni automobil zaradio prometnu kaznu

Vozilo kompanije Cruise u vlasništvu General Motorsa zaustavio je policajac i napisao mu kaznu zbog ugrožavanja pješaka

Sandro Vrbanus petak, 30. ožujka 2018. u 20:00

Autonomni bi automobili trebali riješiti brojne probleme koji su česti u današnjem cestovnom prometu – od sigurnosti, preko efikasnosti i smanjivanja gužvi, pa sve do bezbrižne vožnje na zahtjev pri kojoj se putnici ne moraju brinuti o poštivanju prometnih pravila. No, ova je tehnologija još u vrlo ranoj fazi razvoja pa još mora preboljeti neke "dječje bolesti". Problemima sa sigurnošću u prometu svjedočimo ovih dana u slučaju Ubera, a sada je stigla i informacija o problemima – s policijom.

Prema pisanju lokalnih medija iz Kalifornije, jedan je automobil u vlasništvu kompanije Cruise (pod kapom General Motorsa), u autonomnom načinu rada početkom ovoga tjedna u San Franciscu navodno ugrozio sigurnost pješaka na pješačkom prijelazu. Spazio je to policajac na motociklu, zaustavio vozilo, te mu naplatio kaznu zbog činjenice da automobil nije pustio pješaka da prijeđe cestu preko zebre.

Iz GM-a se pravdaju kako je njihov automobil "vidio" pješaka koji želi prijeći cestu, no isti se nalazio na udaljenosti od 3,3 metra od automobila, što je automatika procijenila kao dovoljan razmak da vozilo prođe prije nego pješak istupi na kolnik.

Spomenutom policajcu, pak, to nije bilo dovoljno dobro pojašnjenje, pa je zbog nepropuštanja pješaka kaznio testnog vozača koji se u tom trenutku nalazio u vozilu. Za sada nije poznato hoće li kaznu platiti vozač ili kompanija odgovorna za sustav autonomne vožnje na ovom vozilu.