Tesla prelazi na LFP baterije manjeg kapaciteta, ali dulje trajnosti

Iako već godinama čitamo o navodno skorom dolasku novih baterija većeg kapaciteta u Tesle, stvari se kreću u sasvim suprotnom smjeru – umjesto baterija većeg kapaciteta, Tesla se okrenula baterijama manjeg kapaciteta, ali duljeg radnog vijeka i sigurnijima za korištenje

Drago Galić subota, 23. listopada 2021. u 16:10

U prezentaciji koju je ovaj tjedan Tesla održala za svoje ulagače, pored općeg izvještaja o poslovnim rezultatima najavljeno je i da se planira prelazak na novi tip baterija za Model 3 i Model Y u svim Teslinim tvornicama u svijetu – LiFePO baterije, ili kraće – LFP, zamijenit će dosadašnje NiCoAl (nikal-kobalt-aluminij) baterije koje se koriste u Teslinim vozilima.

Iako godinama čitamo kako Tesla („s partnerima“) radi na novoj formulaciji koja će povećati kapacitet baterija te time povećati domet s jednim punjenjem, odabir LFP baterija je zapravo potez u točno suprotnom smjeru – LiFePO baterije koje, kako je iz oznake jasno, koriste za katodu litij, željezo i fosfat imaju manji, a ne veći kapacitet od sadašnje tehnologije, ali zato imaju dvije velike prednosti – bitno su robustnije i mogu podnijeti daleko veće struje punjenja i pražnjenja bez gubitka elektrokemijskih svojstava i bez opasnosti od zapaljenja te su daleko trajnije. K tome, u slučaju proboja baterije, daleko su manje sklone zapaljenju od sadašnjih baterija koje Tesla koristi.

Ove baterije su također „povratak u prošlost“ za Teslu jer se koriste već gotovo dva desetljeća i jeftinije su od NCA baterija koje Tesle koriste, a razlog zašto nisu šire korištene kako od strane Tesle, tako i od strane drugih proizvođača električnih automobila osim onih u Kini su patentna prava.

Najveći proizvođač LiFePO baterija na svijetu je kineski baterijski div CATL koji ima i sva licenčna prava za njihovu proizvodnju zbog kojih su ove baterije uglavnom bile korištene u kineskim proizvodima. Kako Kina iduće godine namjerava ukinuti zabranu izvoza, a Tesla je zahvaljujući svojoj tvornici u Kini dobila dozvolu da ih prvo koristi u Teslama proizvedenim na tom tržištu, a sada i na svim ostalima, pala je odluka da svi Teslini Model Y i Model 3 automobili i iz drugih tvornica koriste ove baterije.

Usput, usprkos njihovoj robusnosti, ove baterije imaju jednu veliku manu za sjeverna tržišta – kapacitet im bitno više opada na niskim temperaturama nego NCA (nikal-kobalt-aluminij) i NMC (nikal-mangan-kobalt) baterijama koje se inače koriste u automobilskoj industriji.

 

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi