Američki piloti lani prijavili gotovo 250 opažanja NLO-a

Više od pola slučajeva bliskih ili manje bliskih susreta s nepoznatim letećim objektima i dalje je nerazjašnjeno, a neke od opaženih letjelica pokazivale su neobične letne karakteristike

Sandro Vrbanus subota, 14. siječnja 2023. u 17:43

Kada su, prije više od dvije godine, Sjedinjene Američke Države osnovale radnu skupinu za istraživanje misterioznih snimki i susreta njihovih pilota s neidentificiranim letećim objektima, tu je aktivnost pratila još jedna odluka. Tada je, naime, dogovoreno da će proces prijavljivanja susreta s nepoznatim letjelicama ili letećim predmetima biti olakšan, pa će piloti moći transparentnije izvještavati o tome.

Osim detaljnijeg praćenja susreta s NLO-ima, cilj je bio i razbijanje tabua – dovođenjem takvih slučajeva u okvire redovnog postupanja, s pilota koji prijavljuju svoja opažanja skinula bi se stigma, kakva je postojala proteklih desetljeća.

Česte prijave sumnjivih letjelica

U skladu s time, američko je Ministarstvo obrane ovih dana objavilo neklasificirano izvješće o nepoznatim letećim fenomenima (UAP). Nastavno na od ranije poznata 144 slučaja u 17 godina, tijekom prošle je godine prijavljeno čak 247 novih slučajeva opažanja nepoznatih letećih objekata. K tome, u bazu je pridodano još njih 119 iz ranijih godina, pa sada SAD raspolažu s podacima o ukupno 510 susreta pilota s fenomenima koje inicijalno nisu mogli objasniti.

Javnost je do sada vidjela tek nekoliko stvarnih snimki neobjašnjivih fenomena
Javnost je do sada vidjela tek nekoliko stvarnih snimki neobjašnjivih fenomena

Više od polovice novo prijavljenih slučajeva pokazalo se nebitnim. Šest ih je pripisano smeću koje je vjetar podigao uvis, za 26 se smatra da su bili komercijalni dronovi, a 163 ih je identificirano kao baloni ili slični predmeti. Time ostaje 171 i dalje nerazjašnjen slučaj, od čega se nekoliko njih tiče susreta s letećim objektima "neuobičajenih letnih karakteristika ili mogućnosti". Ti će slučajevi proći dodatnu analizu, a podaci o njima klasificirani su kao tajni.

Pitanje sigurnosti

Ono što je sigurno vidljivo u novim podacima, jest činjenica da su piloti počeli češće, ako ne i pretjerano revno, prijavljivati sumnjive im prizore. Uzevši u obzir da često lete trenažne letove u zonama restrikcije letova, a zrakoplovi su im opremljeni najmodernijim senzorima, bilo je za očekivati da će takvih slučajeva biti više. Kako bilo, novo izvješće zaključuje da se opažanja nepoznatih letjelica događaju i u takvim, osjetljivim, područjima, što izaziva sumnju na potencijalne neprijateljske izviđačke aktivnosti. Isto tako potiče i na zabrinutost za sigurnost vojne avijacije i nacionalnu sigurnost, budući da su veliku većinu opažanja prijavili piloti Ratnog zrakoplovstva i Mornarice.

"Sigurnost našeg osoblja, baza i infrastrukture, kao i zaštita sigurnosti američkih aktivnosti na tlu, u zraku, na moru i u svemiru je najvažnija. Izvješća o upadima u naš svemirski, kopneni, morski ili zračni prostor uzimamo vrlo ozbiljno i svako od njih detaljno istražujemo", poručio je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder.