Amerikanci bi mogli odustati od borbenih zrakoplova šeste generacije iz linije NGAD

Borbeni lovac šeste generacije, razvijen unutar projekta NGAD, možda će biti otkazan zbog prevelikih troškova te promjene fokusa u Ratnom zrakoplovstvu. Sintagma "teške odluke" ne sluti na dobro

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. lipnja 2024. u 10:35
Za sada jedina
Za sada jedina "službena" slika lovca iz linije NGAD

NGAD ili Next Generation Air Dominance projekt je Ratnog zrakoplovstva (i Mornarice, ali tu je riječ o zasebnom programu) kojim se želi uspostaviti široka platforma za "zračnu dominaciju", kojom bi SAD vladale nebom do kraja ovog stoljeća. Novi borbeni prikrivni (stealth) lovac, namijenjen kako bi u sastavu Ratnog zrakoplovstva naslijedio F-22 Raptor, navodno je razvijen u vrlo kratkom roku, unutar samo godine dana, a njegov prototip poletio je bio 2020. godine.

Preskupi za razvoj?

Od tada s vremena na vrijeme "procurile" su neke informacije, ali ne i fotografije testnih modela. Projekt je obavijen debelim velom tajne kad je riječ o tehnikalijama, ali su financije zato nešto transparentnije. Tako se za sada zna da je za projekt NGAD već dosad izdvojeno 16 milijardi dolara, da bi trebalo biti naručeno najmanje 200 primjeraka, a pojedinačna cijena bila bi im između 200 i 300 milijuna dolara, odnosno dvostruko više od poslovično skupih aviona F-35.

Boeingova vizija NGAD lovca i drona u njegovoj pratnji
Boeingova vizija NGAD lovca i drona u njegovoj pratnji

Upravo financije mogle bi projektu zrakoplova šeste generacije i "doći glave". Naime, na nedavno održanom okruglom stolu u Pentagonu general Ratnog zrakoplovstva David Allvin pred novinarima je izjavio da su rasprave o tom projektu i dalje u tijeku. "Pred nama je mnogo teških opcija o kojima moramo voditi računa", izjavio je na pitanje o projektu NGAD.

Odluka o budućnosti projekta neizvjesna je ne samo zbog ograničenog proračuna, već i zbog promjene u fokusu. Sve više se pozornosti pridaje platformi Collaborative Combat Aircraft (CCA), koja uključuje bespilotne pratitelje (wingman), pa Ratno zrakoplovstvo postupno otkriva sve više načina za povećanje svojih sposobnosti, koji ne uključuju nužno nove borbene lovce. Podsjetimo, odluku o odabiru proizvođača za NGAD lovce Ratno zrakoplovstvo trebalo je donijeti do kraja ove godine, a u užem izboru su navodno Lockheed Martin i Boeing, dok je Northrop Grumman prošloga ljeta odustao od nadmetanja za taj ugovor.

Dronovi, rakete, F-35…

Fokus bi u skorije vrijeme mogao biti prebačen na visokotehnološke i modularne platforme, koje će moći prihvatiti novu opremu i naoružanje te pratiti brz tehnološki razvoj. Stoga imati vrlo skup hardver, kojeg si ne možete puno priuštiti, i nije najsretnije rješenje, poruka je generala Allvina.

Raniji neslužbeni koncepti NGAD lovaca
Raniji neslužbeni koncepti NGAD lovaca

Kad je riječ o novcu, vojni budžet SAD-a rijetko kad oskudijeva, ali su racionalizacije potrebne. O tome gdje su otišla sredstva za projekt NGAD se već špekulira, a mogućih je odgovora nekoliko. Jedan od njih su aktualni procesi modernizacije nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa, bombardera B-2 i krstarećih raketa AGM-86. Druga mogućnost je da su novci otišli na nadogradnju modela F-35 na varijantu Block 4.