Airbus predstavio svoj projekt Wingman, koncept bespilotne AI-jem upravljane vojne letjelice

Wingman je zamišljen kao besposadna pratnja borbenim zrakoplovima, kako onima s pilotima tako i bespilotnima. Ovaj dron-lovac moći će obavljati riskantne misije bez opasnosti po ljudske živote

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 16:12

Na međunarodnoj avioizložbi ILA u Berlinu protekloga tjedna Airbus je predstavio svoj novi koncept bespilotne letjelice Wingman. Taj izraz poznat je već od ranije, u kontekstu borbene bespilotne avijacije, a niti Airbusov koncept ne odudara od dosad viđenoga – radi se o letjelici kojom upravlja umjetna inteligencija, zamišljenoj kao potpora klasičnim zračnim snagama u različitim misijama.

Dodatak klasičnoj floti

Proizvođač navodi da bi Wingmanom mogao upravljati zapovjednik iz borbenog zrakoplova, poput Eurofightera, a besposadni pratitelj izvršavao bi njegove naredbe i odrađivao rizične zadatke, bez opasnosti za pilote. Mogao bi surađivati i s bespilotnim borbenim avionima u budućnosti te djelovati kao izviđač ili lovac. Na izložbi ILA predstavljen je model u stvarnoj veličini, koji ističe glavne karakteristike: niski radarski odraz, integraciju različitih tipova naoružanja, napredne senzore i povezivost s ostatkom zračnih snaga.

No, iz Airbusa napominju kako nije nužno da će sve prikazano jednom zaista i završiti u finalnom proizvodu. Prikazani je model, kažu, tek izložbeni primjerak, koji će biti temelj za daljnji razvoj različitih tipova i generacija bespilotnog Wingmana. No, i takav već ima zainteresirane kupce. Primjerice, Njemačka je već izrazila interes za nabavku takvih letjelica i uklapanje u svoje oružane snage prije 2040., za kada se očekuje dolazak nove europske platforme Future Combat Air System (FCAS).

Wingman će moći obavljati niz zadaća, poput izviđanja, elektroničkog ometanja te djelovanja po metama na tlu i zraku preciznim navođenim projektilima. Glavnu kontrolu nad njime imat će piloti u klasičnim zrakoplovima, no bespilotni zrakoplovi omogućit će im širi raspon akcija uz manji rizik. Airbus je na istoj izložbi potpisao i ugovor o suradnji s kompanijom Helsing, koja proizvodi softver za obrambenu industriju. Zajednički će razvijati umjetnu inteligenciju za projekt Wingman, koja će omogućiti suradnju pilotiranih i bespilotnih letjelica u vojne svrhe.