Hrvatska odlučila – novi borbeni avion HRZ-a bit će Dassault Rafale

Na preporuku povjerenstva Ministarstva obrane Vlada RH donijela je odluku o kupovini novih borbenih aviona, uskladila je s predsjednikom, a objavit će je vjerojatno na Dan oružanih snaga, 28. svibnja

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. svibnja 2021. u 15:17

Još krajem prošle godine Međuresorno povjerenstvo Ministarstva obrane predalo je Vladi Republike Hrvatske Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, što je bio prvi korak ka okončanju višegodišnjeg procesa odlučivanja. Tada su, navodno, u uži izbor bili ušli rabljeni francuski Rafale F3 R i novi američki F-16 Falcon Block 70, a jedan od ta dva modela borbenih aviona trebao bi u narednim godinama biti nabavljen za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ovih dana doznalo se i kako je Vlada RH, nakon što se mjesecima bavila potresom, pandemijom i izborima, napokon raspravljala i o nabavci borbenih aviona. Na sastanku u Vladi, održanome ovoga utorka, predsjednik Vlade Andrej Plenković okupio je suradnike iz domene sigurnosti, da bi s njima prokomentirao odluku o odabiru tipa novog hrvatskog borbenog zrakoplova.

Finalisti
Finalisti

Konačna odluka je, dakle, donesena, a javnost bi detalje trebala doznati najvjerojatnije 28. svibnja, kada se u Hrvatskoj obilježava Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Odobrilo i Vijeće za obranu

Danas je u Uredu Predsjednika RH održana i sjednica Vijeća za obranu, na kojem su sudjelovali Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar financija, ministar obrane, ministar vanjskih i europskih poslova, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost.

Na sjednici je, kažu iz Ureda predsjednika i Vlade RH, razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona. Razmotreni su zaključci Međuresornog povjerenstva, a Vijeće je dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona.

Sa sjednice Vijeća za obranu
Sa sjednice Vijeća za obranu

Odluka je pala na Rafale?

Prema današnjem pisanju Jutarnjeg lista koji se poziva na dobro obaviještene izvore, odlučeno je da će u sastav HRZ-a doći polovni, malo korišteni, francuski avioni Dassault Rafale F3R. Cijeli paket od 12 aviona, s naoružanjem i obukom pilota, koštat će oko milijardu eura, a najstariji bi isporučeni avion bio star 10 godina, piše Jutarnji. Francuska bi navodno Hrvatskoj prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest komada godinu dana kasnije.