"Leteći Francuz" Frankie Zapata izmislio još jednu osobnu letjelicu

Francuski avanturist i inovator, poznat među ostalim po svojoj letećoj dasci kojom je preletio La Manche, nedavno je predstavio svoj novi izum – VTOL letjelicu za jednu osobu, nazvanu Airscooter

Sandro Vrbanus petak, 25. kolovoza 2023. u 07:02

Ime Frankieja Zapate veže se uz mlazni hoverboard, leteću dasku kojom je ovaj Francuz nastupao na brojnim događajima, ali i 2019. godine uspio njome preletjeti La Manche. Od tada nije imao pretjeranog uspjeha u komercijalizaciji svojeg izuma, budući da u protekle četiri godine nismo na svakom uglu baš viđali ljude koji lete na sličan način. No, Zapata je u međuvremenu radio na novom izumu, ponovno namijenjenom osobnom letenju.

"Zračni skuter"

Njegova inovacija, nazvana Airscooter, nešto je konvencionalnijeg pogona, ali nekonvencionalne namjene. U malenu hibridno-električnu multirotorsku letjelicu može se smjestiti tek pilot, koji sjedi u ostakljenoj kapsuli oblika jajeta. Na web stranicama se navodi kako je ovo "najnaprednija osobna letjelica na svijetu", a istaknute su i osnovne specifikacije.

Tako Airscooter može letjeti brzinom od 100 km/h (krstareća brzina je 80 km/h), nosivost mu je 120 kilograma, a u zraku može ostati oko 2 sata. Pogonjen je "patentiranim benzinsko-električnim sklopom" s 12 propelera i 8 elektromotora, za koji nisu objavljene detaljne tehničke karakteristike. Ima rezervoar za benzin kapaciteta 18,9 litara, može se pogoniti i ekološki održivim gorivom, a ugljični otisak usporediv je s osobnim automobilom.

Cijela letjelica visoka je 2,56 metara, dok joj je tlocrt promjera 3,4 metra. Prazna teži tek 115 kilograma. Kao takva, u SAD-u je klasificirana kao ultralaka letjelica, pa za pilotiranje njome nije potrebna redovna privatna pilotska dozvola. Proizvođač navodi i da se za upravljanje koristi "patentirani računalni sustav" i tehnologija upravljanja preko žice ("fly by wire"), pa je za početak letenja potreban tek minimalan trening pilota. Isti sustav omogućava jednostavnu kontrolu svih funkcija i jamči sigurnost u letu. Za sada nije poznato kada bi se Airscooter mogao naći u prodaji, niti koja će mu biti cijena.