Zapata iz drugog pokušaja Flyboardom preletio La Manche

Francuski inovator Franky Zapata ove je nedjelje uspješno iz drugog pokušaja preletio La Manche svojim izumom – letećim "Flyboardom" pogonjenim kerozinom i mlaznim motorima

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. kolovoza 2019. u 17:00

Franky Zapata u medije je došao posljednjih tjedana svojim hrabrim pokušajem preleta La Manchea, od Calaisa do Dovera, na "letećoj dasci". Ovaj 40-godišnji francuski inovator prije tri godine je razvio ovu letjelicu i od tada je usavršava i promovira po svijetu. Kao jedan od ciljeva zadao si je preletjeti La Manche na obljetnicu prvog leta zrakoplovom na istoj relaciji. Taj pokušaj, mogli ste o tome čitati na našim stranicama, nije bio uspješan jer je Zapata umjesto na platformu usred kanala sletio u more.

Flyboard, naime, nudi tek 10-ak minuta autonomije pa ga je potrebno nadopuniti gorivom ili zamijeniti na pola puta. La Manche je na svojem najužem dijelu širok oko 34 kilometra, pa Zapatin Flyboard taj put može prevaliti u 20-ak minuta. Pro tome će potrošiti dva spremnika kerozina od po 47 kilograma.

Druga sreća

Nakon što je prije desetak dana pljusnuo u more Zapata je bio vrlo ljut i odmah je bio najavio drugi pokušaj – koji se dogodio ove nedjelje. Ranom zorom, oko 7 sati po hrvatskom vremenu, vinuo se u nebo s plaže pored francuskog Calaisa, a 25 minuta nakon toga sretno je sletio na Bijele stijene kod britanskog Dovera.

Ovoga puta s letom i zaustavljanjem na pola puta nije bilo problema, pa je Zapata, očekivano, bio oduševljen nakon što je sletio na odredište. Izjavio je kako mu je ovo bio "pothvat života".