Objavljen prvi video letećeg taksija Joby Aviationa u akciji

Nakon tisuću probnih letova objavljen je prvi video u kojem se vidi kako malena električna eVTOL letjelica izgleda u letu. Ovom snimkom kompanija najavljuje izlazak na burzu i traži ulagače

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. veljače 2021. u 19:31

Joby Aviation, donedavno prilično tajnoviti američki startup koji razvija električne leteće taksije budućnosti, objavio je prvi video svoje letjelice u kojem se vidi kako ona zaista – leti. U ovu je kompaniju prošle godine značajan iznos novca uložila i Toyota, u nadi da će upravo Jobyjeva tehnologija poslužiti u donošenju revolucije u zračni promet u urbanim središtima i da će oni biti među prvima koji će uspjeti izraditi potpuno funkcionalan zračni taksi.

Prvi video leta

Nakon dugo vremena Joby Aviation s javnošću je podijelio neke nove detalje koji se tiču njihovog projekta. Kao prvo, kažu da su već sa svojim prototipom letjelice obavili preko tisuću probnih letova, te da su na putu da već 2024. godine započnu s pružanjem usluga čistog, električnog, tihog i prije svega cjenovno prihvatljivog zračnog prijevoza putnika u SAD-u. Kako bi dokazalo da imaju već dovoljno razvijenu tehnologiju, objavili su i prvi video u kojem se vidi njihova multirotorska eVTOL letjelica u letu.

Kako je poznato od ranije, Jobyjev leteći taksi pogonjen je električnom energijom, a ima mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja. U letu, potom, mijenja konfiguraciju krila i orijentaciju svojih šest rotora te prelazi u horizontalni let poput onoga kod klasičnih zrakoplova. Najviša brzina trebala bi mu biti oko 320 km/h, dolet s jednim punjenjem baterija iznosio bi oko 250 kilometara, a sama letjelica trebala bi, unatoč šest velikih elisa koje ju pogone, biti oko 100 puta tiša od konvencionalnog putničkog helikoptera.

Letačke, ali i poslovne vijesti

Planirani trošak proizvodnje jednog ovakvog zračnog taksija je, barem za početak, 1,3 milijuna dolara, uz tendenciju da se cijena s vremenom smanji upola. Joby računa da bi svaki primjerak, ako će letjeti 4,500 sati godišnje i pritom u svakoj vožnji prevesti prosječno 2,3 putnika, mogao tijekom jedne godine zaraditi 2,2 milijuna dolara. Ulaganje u letjelicu tako bi se isplatilo za otprilike 1,3 godine (prema očekivanom stanju na tržištu 2026. godine).

Novi video služi i kao "mamac" za nove ulagače u Joby Aviation. Oni su se, naime, spojili s kompanijom Reinvent Technology Partners koja će im poslužiti da im dionice plasira u javnu ponudu na burzu u New Yorku. Transakcija je postavila tržišnu valuaciju Jobyja na 6,6 milijardi dolara, a omogućila im je već sada prikupiti 1,6 milijardi dolara svježeg investicijskog kapitala od nekoliko velikih institucionalnih ulagača.