Potvrđeno: najveći zrakoplov na svijetu je uništen

Antonov An-225 Mrija jedini je primjerak ovog transportnog aviona. Ukrajinci su ga držali u zračnoj bazi nedaleko Kijeva, gdje se ovih dana vode žestoke borbe

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. veljače 2022. u 15:08

Antonov An-225 Mrija, ukrajinski strateški transportni avion, izrađen u tvornici zrakoplova Antonov sa središtem u Kijevu, i nekoliko posljednjih desetljeća službeno najveći zrakoplov na svijetu, postao je žrtvom ukrajinsko-ruskog sukoba. Kako se čini prema najnovijim medijskim izvješćima iz Kijeva, jedini primjerak ovog letećeg giganta, nastradao je u svojem hangaru, u zrakoplovnoj bazi Antonov (Gostomel) u sjeverozapadnom predgrađu ukrajinske prijestolnice.

Sateliti snimili vatru

Službenih informacija za sada nema. Iz kompanije Antonov u subotu su na Twitteru opovrgnuli da je AN-225 uništen, da bi se u nedjelju u medijima pojavila mutna fotografija hangara i zrakoplova u plamenu. Ona je preuzeta sa satelita Sentinel-2, a do nje su došli korisnici iz OSINT (Open-source Intelligence) zajednice, kojima je hobi pronalaženje bitnih informacija u javnoj domeni.

Na satelitskim su fotografijama oni pronašli dokaze da je riječ upravo o hangaru modela AN-225 i proglasili ga uništenim. Na to su vlasnici zrakoplova napisali tek "pričekajte službene informacije". Cijela zajednica zaljubljenika u zrakoplove nada se da će vijesti ipak biti pozitivnije nego što se trenutačno čine.

Transportni zrakoplov Antonov An-225 Mrija je s maksimalnom težinom uzlijetanja od 640 tona i najteži avion na svijetu, a od 2004. godine prema Guinnessovoj knjizi rekorda drži čak 240 rekorda, kao što su oni za avion najvećim rasponom krila, najvećom nosivošću, masom, dužinom i slično. Možda ćete se sjetiti da je u studenome 2013. godine bio i u Zagrebu, kada je došao ovamo kako bi ukrcao transformator proizveden u Končaru.

OSINT analiza sudbine legendarnog Antonova
OSINT analiza sudbine legendarnog Antonova

NADOPUNA: U nedjelju poslijepodne ukrajinski ministar vanjskih poslova potvrdio je lošu vijest – ruske su snage, napisao je, uništile zrakoplov AN-225 Mrija (San). Kasnije je ovu činjenicu potvrdio i službeni račun ukrajinskih vlasti, no iz kompanije Antonov stižu nešto rezerviraniji tonovi. "Sve dok AN-225 ne pregledaju stručnjaci, ne možemo izvijestiti o njegovom tehničkom stanju", napisali su, i još jednom ponovili da je potrebno čekati službene informacije.