Ratno zrakoplovstvo SAD-a odabralo proizvođača za revolucionarna "leteća krila"

Američke oružane snage u narednim će godinama raditi na proširenju asortimana svojih letjelica, među kojima bi se trebao naći i novi transportni zrakoplov i zračni tanker blended wing body dizajna

Sandro Vrbanus subota, 19. kolovoza 2023. u 06:00
📷 U.S. Air Force
U.S. Air Force

U skladu sa svojim ranijim natječajem za razvoj novog oblika transportnog zrakoplova, Ratno zrakoplovstvo SAD-a sada je odabralo i prvog dobavljača, kojem je povjeren posao izrade jednog takvog prototipa. Kompanija JetZero dobila je ugovor "težak" 235 milijuna dolara kroz naredne četiri godine, a slijedom kojega će biti razvijen prototip "letećeg krila", tj. zrakoplova "blended wing body" dizajna. Osim te investicije očekuje se i da će sama kompanija uložiti određena sredstva u isti projekt.

Blended wing body

Cilj ove inicijative jest uvesti BWB dizajn zrakoplova u zrelu fazu, pokazati njegove prednosti i mogućnosti, a sve kako bi se Ratnom zrakoplovstvu dale nove opcije za širenje kad je riječ o vrstama i oblicima vojnih zrakoplova budućnosti.

Dizajn oblika zračnog krila daje zrakoplovima veću površinu za stvaranje uzgona, smanjuje aerodinamički otpor, a omogućava i prijevoz većih tereta, nego u slučaju klasičnog dizajna ("tube and wing"). Povećana efikasnost znači i da bi takvi zrakoplovi imali značajno veći dolet, mogli bi obavljati duže misije, što bi, uz povećanu nosivost, bila velika logistička prednost. Mogli bi se koristiti i kao zračni tankeri većeg kapaciteta od onih današnjih.

Raniji NASA-in koncept N3-X
Raniji NASA-in koncept N3-X

Iako koncept zračnog krila postoji već desetljećima, tek razvoj modernih tehnologija, napredak u strukturalnom dizajnu, materijalima i proizvodnim procesima, omogućili su proizvodnju takvih letjelica. Osim u vojne svrhe, Ratno zrakoplovstvo smatra kako će razvoj revolucionarnog zrakoplova u konačnici zaživjeti i u civilnoj industriji, gdje bi ga u budućnosti mogli koristiti komercijalni zračni prijevoznici, kako za putnike tako i za teret, uz smanjenje troškova goriva.

Slijedom ovoga tjedna potpisanog ugovora, očekuje se da JetZero dovrši inicijalne pokusne letove već 2027. godine. JetZero je američka kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, osnovana je 2018. godine s ciljem proizvodnje revolucionarnih i održivih zrakoplova, visoke efikasnosti i niskih štetnih emisija najkasnije do 2030. godine.