Ratno zrakoplovstvo SAD-a traži revolucionarni dizajn za zračne tankere

Američko ratno zrakoplovstvo uskoro će objaviti javni poziv za kompanije koje bi za njih mogle razviti prototip "blended wing body" zrakoplova-tankera, u kojem su krilo i trup sjedinjeni u jedan oblik

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. srpnja 2022. u 06:00
N3-X 📷 NASA
N3-X NASA

Blended wing body (BWB) je dizajn zrakoplova načinjen tako da u pravilu bude bez repa, a generalni oblik trupa objedinjuje tradicionalne forme krila i trupa u jednu, neprekinutu formu. Ovakav oblik eksperimentalnog zrakoplova pokazali su već, na primjer, eksperimentalni model Flying-V sveučilišta TU Delft, NASA-in koncept N3-X, jedan od Airbusovih koncepata iz linije ZEROe, a na tom je principu sazdan i  Northrop Grummanov bombarder B-2, već u aktivnoj službi.

Sada Ratno zrakoplovstvo SAD-a, prema informacijama američkih medija specijaliziranih za vojne tehnologije, planira zatražiti izradu koncepta BWB zrakoplova koji bi im u budućnosti poslužio kao zračni tanker. Ovih dana trebao bi tako biti objavljen javni poziv za kompanije koje su u stanju ponuditi razvoj koncepta BWB zračnog tankera, izraditi prototip i dokazati izvedivost koncepta.

Ratno zrakoplovstvo najavljuje da će za taj posao izdvojiti 56,9 milijuna dolara, s glavnim ciljem da dizajnerska studija pokaže značajnu uštedu goriva, uz istodobno povećanje kapaciteta zračnih tankera i njihovog doleta. Procjene kažu da bi korištenje energetski efikasnijih tankera moglo uštedjeti ovoj grani Oružanih snaga SAD-a oko 2 milijarde dolara godišnje samo na gorivu za njih.