SAD u godinu dana potajno razvile novi borbeni mlažnjak

U pomalo iznenađujućem razvoju događaja ovoga tjedna doznalo se da je američko Ratno zrakoplovstvo nedavno obavilo pokusni let sasvim novog tipa mlaznog lovca

Sandro Vrbanus subota, 19. rujna 2020. u 20:09

Ratno zrakoplovstvo SAD-a nije, kao i većina vojnih postrojbi diljem svijeta, pretjerano fleksibilna organizacija koja brzo može donijeti odluke o financiranju, izgradnji i uvođenju u upotrebu novih tehnologija. Upravo stoga iznenađuje podatak koji je službeno potvrđen američkom Defense Newsu, a govori o tome da je ova grana Oružanih snaga SAD-a u tajnosti osmislila, izradila i već čak i testirala potpuno novi borbeni mlažnjak.

Da stvar bude još bolja, kazali su kako su cijeli ovaj proces obavili u samo godinu dana, što je zapanjujuće kratko vrijeme po svim, a ne samo vojnim standardima, za ovakav pothvat. Podsjetimo li se kako im ide s Joint Strike Fighterom F-35, podatak o brzom razvoju, pa čak i testnom letu prototipa, dodatno iznenađuje.

Lockheed Martinov futuristički koncept za NGAD
Lockheed Martinov futuristički koncept za NGAD

Napredni zrakoplov pod velom tajne

O novom tipu borbenog mlaznog zrakoplova ne zna se mnogo. Iz Ratnog zrakoplovstva kazali su tek da je riječ o mlaznom lovcu nove, šeste generacije, da postoji njegov prototip u punoj veličini koji je već obavio pokusne letove, te da je pritom "obarao rekorde". Objavljeno je i da će vrlo brzo biti spremni izrađivati novu generaciju mlaznih zrakoplova na potpuno nov način i tehnologijama koje do sada u tom sektoru nisu bile korištene, a mogu proizvesti najkompliciranije sustave ikada. Svi ostali podaci proglašeni su tajnom.

Zrakoplov je razvijen pod okriljem programa Next Generation Air Dominance (NGAD) unutar kojeg se, osim mlažnjaka, razvijaju i napredne bespilotne letjelice i razne napredne digitalne platforme za "pravo" i digitalno ratovanje. Je li novi mlažnjak letio s posadom ili bez nje, hipersoničnim brzinama ili ne, je li opremljen stealth tehnologijom, te kada su testni letovi odrađeni, iz Ratnog zrakoplovstva nisu htjeli otkriti. "Pokazali smo nešto potpuno magično", zaključili su tajnovito.