U petak zabilježen rekordan broj zrakoplova u letu u istom trenutku

Servis za praćenje komercijalnih zrakoplova, Flightradar24, objavio je da je postignut novi rekord u njihovom praćenju – u jednom trenutku na nebu je s uključenim transponderima bilo 23.158 zrakoplova

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. lipnja 2024. u 12:22
📷 X / Flightradar24
X / Flightradar24

Servis koji prati sve dostupne podatke o zrakoplovima u svijetu, Flightradar24, s vremena na vrijeme zabilježi poneki zanimljivi avijacijski rekord. Najprometnije razdoblje za civilnu avijaciju obično je ono od lipnja do kolovoza, pada tada ovaj servis bilježi i najveće "gužve" u zračnom prometu. Nakon pandemije i velike obustave letova, nije trebalo dugo da se broj dnevnih letova vrati na prethodno stanje, a odmah po postizanju tog cilja nastavljen je rast broja letova zabilježenih na Flightradaru.

Jedan od rekorda oboren je protekloga petka, 7. lipnja – tog dana, u 14:30 sati po međunarodnom standardnom vremenu (UTC), odnosno u 16:30 po našem ljetnom vremenu, Flightradar24 je u svojoj bazi zabilježio čak 23.158 zrakoplova u letu u istom trenutku, što je najviše ikad, i prvi put da je broj istodobnih letova premašio granicu od 23 tisuće.

Dnevni rekordi također su obarani tijekom ljeta posljednjih godina, a kreću se na razini od nešto preko 260 tisuća letova u 24 sata. S obzirom na to da je jedan rekord "pao" već početkom lipnja, izgledno je da nam slijedi još jedna rekordna ljetna avijacijska sezona.

2024. godina već sad je u prosjeku iznad dosadašnjih 📷 Flightradar24
2024. godina već sad je u prosjeku iznad dosadašnjih Flightradar24

Svakako, dio porasta broja praćenih letova mora se pripisati i činjenici da sve više malih privatnih zrakoplova koristi ADS-B transpondere i time ulaze u službeno praćenje, ali i tome što Flightradar24 postupno širi svoju pokrivenost svijeta prijemnicima tih signala.