Vista X-62: prvi taktički zrakoplov kojim je 17 sati upravljala umjetna inteligencija

Jedinstveni trenažni zrakoplov Lockheed Martina nedavno je ostvario značajan pothvat u području autonomnog leta – letio je, upravljan isključivo AI autopilotom, duže od 17 sati u komadu

Sandro Vrbanus utorak, 14. veljače 2023. u 18:33

Simulacijski i trenažni zrakoplov Vista (Variable In-flight Simulation Test Aircraft) X-62, izrađen je u samo jednom primjerku. Riječ je o prerađenom vojnom avionu F-16D Fighting Falcon, serije Block 30 Peace Marble II, s avionikom nadograđenom na seriju Block 40. Koristi se primarno za obuku pilota u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji, a poseban je po tome što njegov softver može simulirati let na nekoliko drugih tipova zrakoplova.

"Einsteinova kutija" za upravljačem

Osim naprednog softvera za simulaciju i autonomnu kontrolu leta, na ovaj je zrakoplov ugrađen i najnoviji sustav autopilota, zasnovanoga na naprednim rješenjima iz domene umjetne inteligencije. Zahvaljujući toj nedavnoj nadogradnji, ovaj taktički zrakoplov sada može poslužiti i za testiranje i treniranje novih AI sustava, kao i za eksperimentiranje s njima.

Jedan u nizu takvih eksperimenta, obavljen u prosincu prošle godine, uključivao je autonomni let Viste X-62, u trajanju od rekordnih više od 17 sati. Tijekom cijelog tog leta zrakoplovom je upravljala umjetna inteligencija, razvijena u Lockheedovom laboratoriju Skunk Works. Računalo koje je bilo zaduženo za upravljanje zrakoplovom nazvali su Enterprise Mission Computer version 2 (EMC2) ili kolokvijalno "Einstein Box".

Ono uključuje, uz ranije simulacijske i upravljačke algoritme, i nove algoritme za autonomni let. Sustav se oslanja na napredne senzore, kažu iz Lockheed Martina, ali ne otkrivaju više tehničkih pojedinosti. Kažu kako će Vista X-62 i dalje biti jedan od dijelova u razvoju sustava umjetno inteligentnih autopilota za Ratno zrakoplovstvo SAD-a. Trenutačno se zrakoplov nalazi usred niza rutinskih pregleda, a s letovima će nastaviti i tijekom ove godine.