Zamjena aviona u letu – prvi pokušaj neuspješan, jedna Cessna se razbila

Red Bullova atrakcija izmakla je kontroli, pa je, umjesto da piloti zamijene mjesta u zrakoplovima u letu, jedna od Cessni završila kao olupina. Pokrenuta je i službena istraga

Sandro Vrbanus utorak, 26. travnja 2022. u 02:17

Red Bullovi iskusni piloti Luke Aikins i Andy Farrington ovoga su ponedjeljka u američkoj saveznoj državi Arizoni pokušali izvesti možda i najluđu avioakrobaciju do sada. Događaj Plane Swap trebao je biti spektakularan – podsjetimo, u njemu su Aikins i Farrington upravljali prerađenim Cessnama 182, kojima su se propeli do visine od oko 4,2 kilometra. Potom su iskočili iz aviona u namjeri da zamjene mjesta. Dok su avioni ponirali prema tlu, oni su, također u slobodnom padu, trebali uskočiti u tuđi avion i preuzeti kontrolu nad njim.

Jedan uspio, drugi ne

Podvig je planiran preko deset godina, uvježbavan mjesecima, a prvi puta je pred kamerama izveden prema planu, u ponedjeljak. No, prema planu nije išao cijeli program ovog spektakla, pa je jedna od Cessni u zaronu nosom prema tlu ostala potpuno bez kontrole i pala u brzi i nekontrolirani kovit. Tako "podivljali" zrakoplov pilot Farrington nije uspio uhvatiti, pa je bio primoran spustiti se padobranom na tlo. Aikins je u njegov avion uspio uskočiti, pa možemo reći da je ekshibicija završena s polovičnim uspjehom.

Odmetnuta Cessna također je prizemljila uz malu pomoć svojeg padobrana, ali kao što se vidi iz priloženog, pritom je prilično "zaronila" u tlo i može se smatrati uništenom.

Red Bull dao mu je krila...
Red Bull dao mu je krila...

FAA zabranila akrobaciju?

Osim što će sada morati istražiti što je pošlo po zlu, piloti i Red Bull naći će se i pred istragom koju je odmah pokrenula američka agencija za zrakoplovstvo, FAA. Naime, ova Agencija je bila zabranila izvođenje ovog opasnog manevra i nije dozvolila Red Bullu privremeno "popuštanje" svojih strogih pravila koja se tiču sigurnosti u avijaciji. Kako i zašto je, unatoč toj zabrani, akrobacija izvedena, ali i koje će biti posljedice, utvrdit će istraga.

"Mi smo dokazali da je to moguće, pogurali smo granice… Ono što je dobro, ja sam iskočio iz jednog aviona, uskočio u drugi, sletjeli smo sigurno i ja i Andy, on s padobranom… svi sigurnosni protokoli su funkcionirali", poručio je Luke Aikins u intervjuu nakon neuspjele akrobacije. Za sada nije poznato kada će s treniranjem nastaviti, ali najavljeno je da će ponovno pokušati izvesti nikada viđenu točku.