Zrakoplov British Airwaysa vratio se s leta "ni za kamo" u London nakon 9 sati

Više od 3.700 kilometara preletio je Boeing 787 Dreamliner, kad je došlo do manjeg tehničkog problema, pa je posada odlučila okrenuti se i vratiti natrag na polazište

Sandro Vrbanus petak, 14. lipnja 2024. u 13:12

Letovi putničkih zrakoplova "za nikamo" nisu rijetkost – događaju se kad god se tijekom leta dogodi bilo kakva situacija koja zahtijeva intervenciju, tehničkog ili primjerice medicinskog osoblja na tlu, a zrakoplov se nalazi relativno blizu polazišta. U tom slučaju jedina logična odluka posade (i aviokompanije) jest vratiti se u polazišnu zračnu luku i riješiti nastali problem. No, kad se avion vrati s udaljenosti od gotovo 4.000 kilometara i nakon devet sati leta, to obično završi u medijima.

Tamo, pa natrag - podaci o letu BA195, 10. lipnja 2024. 📷 Flightradar24
Tamo, pa natrag - podaci o letu BA195, 10. lipnja 2024. Flightradar24

Upravo to dogodilo se ovoga tjedna na letu BA195 iz Londona u Houston. Tek što je prešao Atlantik, zrakoplov je doživio manji tehnički problem, pa ga je posada okrenula nad obalama Sjeverne Amerike i vratila natrag na Heathow. Putnicima su osigurani smještaj i novi letovi, ali vjerojatno je malo tko od njih bio zadovoljan što se nakon devet sati leta i prevaljenih 7.400 kilometara, umjesto na destinaciji u Houstonu, našao tamo odakle su i krenuli – u Londonu.

Redovna ruta leta BA195 📷 Flightradar24
Redovna ruta leta BA195 Flightradar24

Odluka o povratku s polovice pute logična je, ako imamo na umu da British Airways u Londonu ima sjedište i servisni centar. O pojedinostima tehničkog kvara za sada nema informacija, a možda nije ni potrebno napominjati o kojem je zrakoplovu bila riječ: bio je to Boeing 787-9 Dreamliner, jedan od onih za koje se sve češće čuje kako imaju problema s kvalitetom, koji izviru iz preskakanja određenih koraka u kontroli kvalitete u samom procesu proizvodnje.