Teksaški "tweak": stabilna i sigurna NaS baterija kao jeftina i održiva alernativa litiju

Rješenje inženjera sa Sveučilišta Texas u Austinu zaobilazi veliku prepreku koja je dosad sprečavala široku primjenu komercijalno i ekološki održivih natrij-sumpornih baterija

Mladen Smrekar srijeda, 8. prosinca 2021. u 14:45

Natrij i sumpor privlačni su materijali za buduću proizvodnju baterija jer su jeftiniji i dostupniji od litija i kobalta. problem je samo kako postići to da baterije na bazi natrija budu održive na sobnoj temperaturi.

Problematični dendriti

Inženjeri sa Sveučilišta Teksas u Austinu doskaču problemu tako što su promijenili sastav elektrolita, tekućine koja olakšava kretanje iona naprijed-nazad između katode i anode kako bi stimulirala punjenje i pražnjenje baterija.

Teksaški istraživači stvorili su elektrolit koji sprječava otapanje sumpora
Teksaški istraživači stvorili su elektrolit koji sprječava otapanje sumpora

Pozabavili su se i uobičajenim problemom u natrijevim baterijama: rastom dendrita, igličastih struktura na anodi koje uzrokuju brzu degradaciju baterije, kratki spoj, zapaljenje pa čak i eksplozije. Svoje nalaze objavili su u časopisu Journal of the American Chemical Society.

U prethodnim elektrolitima za natrij-sumporne baterije, međuspojevi nastali iz sumpora otopili bi se u tekućem elektrolitu i migrirali između dvije elektrode unutar baterije. A to degradira komponente i stvara dendrite. Istraživači su sad stvorili elektrolit koji sprječava otapanje sumpora.

Nova metalna natrijeva anoda za punjive baterije (lijevo) odupire se  stvaranju dendrita, uobičajenom problemu sa standardnim metalnim natrijevim anodama (desno) koji može dovesti do kratkog spoja i požara (Yixian Wang/Sveučilište Teksas)
Nova metalna natrijeva anoda za punjive baterije (lijevo) odupire se stvaranju dendrita, uobičajenom problemu sa standardnim metalnim natrijevim anodama (desno) koji može dovesti do kratkog spoja i požara (Yixian Wang/Sveučilište Teksas)

Stabilne performanse

To su postigli razrjeđivanjem koncentrirane otopine soli s inertnim, nesudjelujućim otapalom, koje čuva "polu-otopljeno" stanje. Pokazalo se da takav elektrolit sprječava neželjene reakcije na elektrodama i time produljuje vijek trajanja baterije. Stabilne performanse zabilježene su tijekom 300 ciklusa punjenja-pražnjenja.

Istraživači sad svoje rješenje namjeravaju testirati na većim baterijama kako bi vidjeli može li se u budućnosti primijeniti na električna vozila i skladištenje obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca.