Tesline baterije vrlo sporo degradiraju, potvrdili sami korisnici

Praćenje podataka izravno od vozača Teslinih vozila pokazalo je da baterije u ovim automobilima nakon 300.000 kilometara gube tek 10% kapaciteta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. travnja 2018. u 14:16

Vlasnici Teslinih automobila diljem svijeta okupljaju se po raznim udrugama, forumima i općenito ostalim vlasnicima automobila pomalo nalikuju na sektu. No, kako bilo, okupljanja "teslaša" nikome ne škode, a nekad znaju biti i vrlo korisna, što pokazuje primjer s jednog nizozemsko-belgijskog Tesla foruma. Njegovi su članovi, sve vozači Tesle, sami uspjeli izraditi prilično detaljnu bazu podataka o degradaciji kapaciteta Teslinih baterija.

Kroz javno dostupan dokument u stvarnom vremenu vlasnici Tesli (Modela S i X) upisuju podatke o kapacitetu svojih vozila i prijeđenim kilometrima, što daje vrlo zanimljivu statistiku.

Podaci su prikupljeni s 400-tinjak vozila diljem svijeta

Pokazalo se, tako, u ovim podacima da se autonomija Tesli u prosjeku smanjuje za 5% nakon 50-100 tisuća prijeđenih kilometara, s time da je pad maksimalnog kapaciteta baterija najbrži upravo u prvih 50-ak tisuća kilometara. Nakon toga pad kapaciteta usporava i više-manje je konstantan, pa se do 10% degradacije vrlo rijetko dođe prije 250.000 prijeđenih kilometara.

Trenutačna linija trenda u ovom dokumentu pokazuje da bi baterija u prosječnom Tesla automobilu mogla na 90% kapaciteta pasti tek kada vozilo prevali oko 300.000 kilometara.  Isto tako, nastavi li se degradacija po do sada viđenoj stopi, ove bi baterije u prosjeku trebale i nakon 800.000 kilometara imati oko 80% izvornog kapaciteta.

Teslini automobili Model S i X ne dolaze s jamstvom koje štiti korisnike u slučaju degradacije baterijskog kapaciteta. No, s novim Modelom 3 ono je uključeno i kaže da bi baterija morala ostati iznad 70% prvotnog kapaciteta nakon 160, odnosno kod jačeg modela 200 tisuća kilometara. Sudeći prema ovim pokazateljima, u Tesli neće imati problema sa zamjenama baterija u okviru takvog jamstva.