Novi hidrogelovi pomiču granice tkivnog inženjerstva

Istraživači sa Sveučilišta Illinois u Chicagu razvili su nove 4D hidrogelove - 3D materijale koji reagiraju na podražaje i s vremenom mijenjaju oblik

Mladen Smrekar četvrtak, 4. ožujka 2021. u 06:00

Nova studija istraživača UIC-a pod vodstvom Ebena Alsberga, upravo objavljena u stručnom časopisu Advanced Science, pokazuju kako se ti novi materijali mogu koristiti za pomoć u razvoju tkiva.

Savijanje po želji

Hidrogelovi se mogu programirati ili inducirati da se vremenom podvrgnu višestrukim kontroliranim promjenama oblika. Ti materijali mogli bi djelomično oponašati ili poticati promjene kroz koje prolaze tkiva u razvoju ili zacjeljivanju. 

Novi materijal sastoji se od različitih hidrogelova. Kad ih se navlaži ili poveže s kalcijem oni bubre ili se skupljaju različitim brzinama i opsezima. Slaganjem ovih materijala u složene slojeve, materijal se po želji može savijati na razne načine.

"Oblik ovih materijala možemo promijeniti prilagođavanjem količine kalcija", objasnio je Alsberg, profesor ortopedije, farmakologije te strojarstva i industrijskog inženjerstva na UIC-u.

Promjenjiva arhitektura

Istraživači su u svojim eksperimentima uspjeli uzrokovati da se hidrogel ponaša kao pluća alveola, šupljina u obliku mjehurića u kojoj se odvija izmjena plinova.

Eben Alsberg, profesor ortopedije, farmakologije te strojarstva i industrijskog inženjerstva na UIC-u
Eben Alsberg, profesor ortopedije, farmakologije te strojarstva i industrijskog inženjerstva na UIC-u

Ovi hidrogelovi mogu više puta promijeniti svoju arhitekturu i pritom su vrlo citokompatibilni. To znači da se mogu ugraditi u stanice koje će pritom ostati žive, a to mnogi postojeći 4D materijali nisu u stanju.