Pogreška u sigurnosnom kopiranju: Sveučilište Kyoto izgubilo 77 terabajta istraživačkih podataka

Izbrisano je oko 34 milijuna datoteka 14 različitih istraživačkih grupa koje su imale pristup superračunalu, a brojni znanstveni podaci zauvijek su izgubljeni

Mladen Smrekar ponedjeljak, 3. siječnja 2022. u 12:12

Rutinski postupak sigurnosnog kopiranja koji je trebao zaštititi podatke istraživača na Sveučilištu Kyoto u Japanu pošao je po zlu nakon čega je trajno izbrisano 77 terabajta podataka. Incident se dogodio sredinom prosinca, a bez podataka je ostalo čak 14 istraživačkih grupa na sveučilištu.

Superračunala Cray

Kako javlja Bleeping Computer, koji je izvorno izvijestio o nesreći, sveučilište koristi superračunala Cray s vrhunskim sustavom koje koristi 122.400 računalnih jezgri. Memorija sustava ograničena je na približno 197 terabajta pa se koristi Exascaler sustav za pohranu podataka koji može prenijeti 150 GB podataka u sekundi i pohraniti do 24 petabajta informacija.

Tehnički podaci o superračunalu koje koristi Sveučilište u Kyotu
Tehnički podaci o superračunalu koje koristi Sveučilište u Kyotu

Iako svi detalji incidenta još nisu dostupni, pogreška tijekom rutinskog procesa sigurnosnog kopiranja završila je brisanjem približno 34 milijuna datoteka 14 različitih istraživačkih grupa koje su imale pristup superračunalu. Kada je pogreška otkrivena, proces sigurnosnog kopiranja je zaustavljen, stoji u službenom priopćenju sveučilišta.

Sanacija štete

Prve procjene sugerirale su da je možda izgubljeno gotovo 100 TB podataka, no kasnije je otkrilo da je šteta ipak znatno manja. Većina istraživačkih grupa obnovit će dio podataka putem sigurnosnih kopija, ali četiri grupe zauvijek su izgubile sve prikupljene istraživačke podatke.

Cray se nalazi u vlasništvu Hewlett Packarda, a vrijednost ove akvizicije procijenjena je na 14 milijardi dolara
Cray se nalazi u vlasništvu Hewlett Packarda, a vrijednost ove akvizicije procijenjena je na 14 milijardi dolara

Sveučilište je trenutno ukinulo proces sigurnosnog kopiranja i ponovno će ga uvesti tijekom godine. Zasad nije poznato o kojim je istraživačkim grupama točno riječ i kakva je priroda istraživanja na koja je utjecala ova nezgoda. No, činjenica je da pravilo kako podatke uvijek treba kopirati vrijedi i za superračunala te da se u tome ne može osloniti samo na tehničku podršku.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi