Pogreška u sigurnosnom kopiranju: Sveučilište Kyoto izgubilo 77 terabajta istraživačkih podataka

Izbrisano je oko 34 milijuna datoteka 14 različitih istraživačkih grupa koje su imale pristup superračunalu, a brojni znanstveni podaci zauvijek su izgubljeni

Mladen Smrekar ponedjeljak, 3. siječnja 2022. u 12:12

Rutinski postupak sigurnosnog kopiranja koji je trebao zaštititi podatke istraživača na Sveučilištu Kyoto u Japanu pošao je po zlu nakon čega je trajno izbrisano 77 terabajta podataka. Incident se dogodio sredinom prosinca, a bez podataka je ostalo čak 14 istraživačkih grupa na sveučilištu.

Superračunala Cray

Kako javlja Bleeping Computer, koji je izvorno izvijestio o nesreći, sveučilište koristi superračunala Cray s vrhunskim sustavom koje koristi 122.400 računalnih jezgri. Memorija sustava ograničena je na približno 197 terabajta pa se koristi Exascaler sustav za pohranu podataka koji može prenijeti 150 GB podataka u sekundi i pohraniti do 24 petabajta informacija.

Tehnički podaci o superračunalu koje koristi Sveučilište u Kyotu
Tehnički podaci o superračunalu koje koristi Sveučilište u Kyotu

Iako svi detalji incidenta još nisu dostupni, pogreška tijekom rutinskog procesa sigurnosnog kopiranja završila je brisanjem približno 34 milijuna datoteka 14 različitih istraživačkih grupa koje su imale pristup superračunalu. Kada je pogreška otkrivena, proces sigurnosnog kopiranja je zaustavljen, stoji u službenom priopćenju sveučilišta.

Sanacija štete

Prve procjene sugerirale su da je možda izgubljeno gotovo 100 TB podataka, no kasnije je otkrilo da je šteta ipak znatno manja. Većina istraživačkih grupa obnovit će dio podataka putem sigurnosnih kopija, ali četiri grupe zauvijek su izgubile sve prikupljene istraživačke podatke.

Cray se nalazi u vlasništvu Hewlett Packarda, a vrijednost ove akvizicije procijenjena je na 14 milijardi dolara
Cray se nalazi u vlasništvu Hewlett Packarda, a vrijednost ove akvizicije procijenjena je na 14 milijardi dolara

Sveučilište je trenutno ukinulo proces sigurnosnog kopiranja i ponovno će ga uvesti tijekom godine. Zasad nije poznato o kojim je istraživačkim grupama točno riječ i kakva je priroda istraživanja na koja je utjecala ova nezgoda. No, činjenica je da pravilo kako podatke uvijek treba kopirati vrijedi i za superračunala te da se u tome ne može osloniti samo na tehničku podršku.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi