Acer u AI eru ulazi s ciljem održivijeg i efikasnijeg poslovanja

Pripremajući se za svoju 50. godišnjicu, marka Acer predstavila je novi pristup prodajnoj i servisnoj mreži, fokus na održive proizvode i pakiranja te, očekivano, uvodi AI u svoja nova računala

Sandro Vrbanus petak, 24. svibnja 2024. u 20:29

Otkako je osnovana 1976. kao podružnica Texas Instrumentsa, Acer je kompanija koja ima misiju učiniti tehnologiju pristupačnom svima, a fokusirani su na inovacije kojima odgovaraju na društvene i ekološke izazove – čuli smo to ovoga tjedna na predstavljanju nove strategije Acera u njihovom sjedištu za EMEA regiju, u švicarskom Bioggiu. Dok poslovno okruženje evoluira, kao glavna se područja prioriteta ističu sigurnost, održivost i efikasnost, za koje u ovoj kompaniji smatraju da im u eri digitalizacije mogu ponuditi mnogo mjesta za napredak.

Partnerska mreža

Za njih, ključ tržišnog uspjeha leži u partnerskoj prodajnoj mreži, koja je izravno izložena krajnjem kupcu i zadužena je za zadovoljavanje njegovih potreba. Stoga Acer daje snažnu podršku svojim partnerima, bilo da oni rade na masovnom, ili nišnom tržištu poput zdravstva ili obrazovanja. U skladu s time, Acer uvodi novi program kategoriziranja svojih partnera, Synergy Partner Program. U sklopu njega partneri će biti označeni kao Authorized, Gold ili Synergy Platinum, a svaki od razreda bit će prilagođen potrebama lokalnog tržišta, segmentima, volumenima prodaje i razini podrške korisnicima.

Uz to, bit će tu i kategorije Acer for Education Partner, Acer Cloud Partner za potrebe posebnih niša, kao i razina Premium Partner, koju će nositi samo neznačajnije tvrtke u prodajnom i servisnom kanalu.

Vlastiti servisi

Acer se na tržištu ističe i činjenicom da u svojem vlasništvu imaju sve svoje servisne centre i pozivne centre za podršku te tako drže pod kontrolom i postprodajni proces, jamčeći kupcima kvalitetno iskustvo u slučaju popravaka uređaja. Tijekom prošle su godine tako imali preko 4 milijuna interakcija s kupcima i popravili preko 2 milijuna uređaja, dok je prosječno vrijeme trajanja popravka bilo između 4 i 5 dana.

Rezervne dijelove efikasno distribuiraju iz središnjeg skladišta u Poljskoj, u slučaju da oni već nisu dostupni na lokaciji samog servisnog centra u pojedinoj zemlji. Slijedeći stroge zajedničke standarde u tom procesu, u stanju su ponuditi brzu i učinkovitu uslugu, pa će od sada svoj servisni dio izdvojiti u zasebnu kompaniju, Enfinitec, s ciljem primjene dosad stečenog iskustva u toj domeni i izvan IT industrije, nudeći usluge servisa na velikim tržištima i za ostale marke i proizvode.

Održivost

Kao i većina industrije, i Acer sve više polaže na održivost, pa u skladu s time stvaraju i novu ponudu proizvoda, o kojima ćemo nešto više pojedinosti objaviti narednih dana. Za sada tek najavljujemo da je kod svih novih proizvoda sve više dijelova izrađeno od recikliranih materijala, primarno plastike iz oceana i one koja je već jednom bila dijelom raznih proizvoda, pa je prikupljena i reciklirana. Takva plastika čini do 60% u kućištima novih uređaja, dajući im i održivu oznaku, ali i karakterističan izgled te robusnost.

Nadalje, sva Acerova pakiranja proizvoda odsad su 100% izrađena od materijala koji se mogu reciklirati, dakle bez plastike, kao i bez toksičnih boja za tisak. K tome, zanimljivom se čini i ideja s kojom već eksperimentiraju – u nekoliko bi se poteza dijelovi kartonske kutije prijenosnog računala mogli pretvoriti u, primjerice, priručni stolni stalak za isto to računalo, dajući pakiranju novu ulogu, umjesto da završi u smeću ili reciklaži.

Miševi od reciklirane plastike u kartonskom pakiranju
Miševi od reciklirane plastike u kartonskom pakiranju

Svi novi proizvodi iz temelja su načinjeni s ekologijom i smanjenjem ugljičnog otiska na umu, robusni su kako bi bili izdržljiviji, a donose i sigurnosne, AI, te razne ostale tehnološke inovacije. Serija Acer TravelMate, koju ćemo predstaviti uskoro, ima cilj, među ostalim, na održiv način povećati produktivnost, donijeti funkcije umjetne inteligencije svima te tako "otključati" brojne nove mogućnosti, kako za privatne, tako i za poslovne korisnike.