Alphabet prijavio rast prihoda i dobiti, ulagači ipak nezadovoljni

Iako je Googleova krovna kompanija u posljednjem tromjesečju 2018. premašila očekivanja, Wall Street je reagirao negativno zbog porasta poslovnih troškova

Sandro Vrbanus utorak, 5. veljače 2019. u 14:43

Sezonu poslovnih izvješća za posljednje tromjesečje prošle godine nastavlja Google, odnosno njegova krovna kompanija Alphabet. Oni su predstavili svoje financijske rezultate u kojima je vidljiv porast prihoda za 23%, na više od 39 milijardi dolara, te dobit oko 17% veću od očekivane i nešto manju od 9 milijardi dolara.

Iako su ovi rezultati bolji od očekivanih, investitori na Wall Streetu nisu bili oduševljeni njima. Razlog za oprez pronašli su u činjenici da je Alphabet u proteklom razdoblju zabilježio povećane troškove. Oni su došli od gubitaka koje ostvaruju manji, sporedni projekti poput odjela za autonomna vozila Waymo ili onoga za medicinske tehnologije, Verily. Osim toga, u Googleu su porasli troškovi zaposlenika, plaćanja partnerima, kao i ulaganja u tržišta u razvoju.

Google trenutačno bilježi dobit od 85 milijuna dolara – na dan

Uzimajući u obzir prevelik porast ulaganja za koja nije sigurno da će se u budućnosti isplatiti, ulagači su počeli prodavati Googleove dionice pa im je cijena pala za preko 3%. Ne obazirući se na moguće reakcije ulagača iz Alphabeta su poručili kako će nastaviti ulagati u projekte izvan svojeg glavnog biznisa te da će se i dalje pokušati širiti na tržišta gdje još imaju prostora za rast.

Neovisno o tome, glavni posao Googlea, onaj oglašivački, i dalje raste po zavidnim stopama. Prihodi od oglašavanja porasli su za 20%, a oni od cloud usluga i hardvera za 31%.