Amazon i Europska komisija postigli dogovor za izjednačavanje tržišnih uvjeta svih prodavača

Amazon će imati vremena do lipnja 2023. da provede dogovorene promjene, a svako bi kršenje moglo dovesti do kazne do 10 posto godišnjeg prometa ili 5 posto dnevnog prometa po danu nepridržavanja

Tomislav Stanković srijeda, 21. prosinca 2022. u 06:00
📷 Image: unsplash.com/@bryanangelo
Image: unsplash.com/@bryanangelo

Povod ovom dogovoru je istraga koju je pokrenula Europska komisija još 2019. godine prema čijim je zaključcima Amazon narušio i spriječio pošteno tržišno natjecanje na svojoj platformi.

Paralelno s tim, u studenom 2020., Komisija je otvorila drugu istragu koja je pokazala da "Amazonova pravila i kriteriji za Buy Box i Prime neopravdano favoriziraju vlastito maloprodajno poslovanje, kao i prodavače koji koriste Amazonovu logistiku i usluge dostave".

Europska komisija je objavila da se Amazon pravno obvezao na pridržavanje određenih pravila u skladu s antimonopolskim pravilima EU kojih će se morati pridržavati do sedam godina.

Pravila se primarno tiču izjednačavanja tržišnih uvjeta prodavača trećih strana koji svoje proizvode prodaju putem Amazona kao i pravu pristupa Buy Boxu i Prime programu pod istim uvjetima. Dogovor bi trebao pomoći prodavačima trećih strana da budu konkurentniji na Amazonovom tržištu.

Tri su glavne odluke.

Amazon više neće koristiti tzv. non-public podatke neovisnih prodavača na svojoj platformi prilikom donošenja odluka o tome koje proizvode prodavati i po kojim cijenama. Amazon je, kako prenosi The Verge, takve podatke koristio za stvaranje sumnjivo sličnih verzija svojih proizvoda.

Također, Amazon će prilagoditi dizajn Buy Box odjeljka stranice proizvoda koji je do sada favorizirao i predlagao Amazonove proizvode tijekom kupovine ili zaključivanja kupovine na web trgovini. U budućnosti bi Amazon trebao dati veću vidljivost neovisnim prodavačima.

I treće, prodavači će moći koristiti bilo koju dostavljačku tvrtku umjesto da moraju koristiti Amazonove logističke usluge te će s njima moći pregovarati o uvjetima dostave bez posredovanja Amazona.