Apple ima velike planove za investicije i zapošljavanje u SAD-u

Nova porezna politika naklonjena "krupnom kapitalu" očito je nagnala Apple da pokrene veliki investicijski ciklus na svojem domicilnom tržištu

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. prosinca 2018. u 12:00

Iz Applea su izvijestili o velikim planovima za nove investicije i otvaranje radnih mjesta u SAD-u. Najveći projekt s kojim se kreće u realizaciju bit će izgradnja novog kampusa u Austinu (savezna država Teksas) u koji će biti uloženo oko milijardu američkih dolara. Kampus bi se trebao protezati na oko pola kvadratnog kilometra, te u početku ugostiti oko 5 tisuća radnih mjesta s potencijalom širenja do čak 15.000.

Na toj će lokaciji biti zaposlene tisuće ljudi na pozicijama koje se tiču prodaje, korisničke podrške, istraživanja i razvoja, financija i drugih logističkih poslova. Apple će, ostvare li se planovi o rastu kampusa, s njime postati najveći pojedinačni poslodavac u Austinu.

Osim u Teksasu Apple planira proširiti i otvoriti nove poslovne jedinice u Seattleu, San Diegu, Culver Cityju, Pittsburghu, New Yorku i još nekoliko gradova diljem SAD-a. Dodatno će kompanija iz Cupertina investirati oko 10 milijardi dolara u izgradnju novih i širenje postojećih podatkovnih centara u naredne dvije godine – pri čemu će i dalje svi raditi na električnoj energiji 100% dobivenoj iz obnovljivih izvora.

Ove najave idu u skladu s obećanjima koje je Apple dao proteklih godina, a tiču se poslovnog širenja i zapošljavanja unutar svojeg domicilnog tržišta. Samo ove godine otvorili su 6 tisuća radnih mjesta u SAD-u, a do 2023. planiraju otvoriti još oko 20 tisuća. Očekivano, na račun novih zapošljavanja i investicija Apple će dobiti i velike porezne olakšice – samo u Teksasu država će im za početak dati subvenciju od 25 milijuna dolara jer će tamo pokrenuti velika ulaganja.