Apple platio Irskoj zaostali porezni dug od 14,3 milijardi eura

Sav dug koji je nastao kroz ilegalne porezne olakšice Apple je uplatio zajedno s kamatama, pa je Europska unija odustala od tužbe

Sandro Vrbanus srijeda, 19. rujna 2018. u 12:30

Prije više od dvije godine pokrenuta je istraga protiv Applea i njegove irske podružnice zbog sumnje u utaju poreza, odnosno plaćanje istoga po stopama koje nisu u skladu sa zakonom. Europska je komisija tada optužila Apple i Irsku da su posebnim dogovorima, koji nisu u skladu s pravilima EU, ostvarivali značajne porezne olakšice ovoj kompaniji, a ona je zbog toga svoju dobit ostvarenu u drugim zemljama EU preusmjeravala upravo u Irsku – i tamo plaćala najnižu moguću stopu poreza prema dogovoru starom preko 20 godina.

Nakon višemjesečne istrage, pa čak i protivljenja Irske da joj se doznači 13 milijardi eura Appleovog poreza, krajem prošle je godine postignut dogovor i Apple je pristao u potpunosti namiriti ovako izračunat dug.

Sinoć je irski ministar financija Paschal Donohoe objavio, a povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager potvrdila, kako je Apple napokon doznačio Irskoj na založni (escrow) račun  – u potpunosti, tijekom posljednja dva kvartala – porezni dug dobiven u obliku ilegalne državne pomoći zajedno s kamatama.

Ukupan uplaćeni iznos obuhvaća 13,1 milijardi eura glavnice i 1,2 milijarde eura kamata, ukupno 14,285 milijardi eura. Slijedom toga EU će odustati od sudske parnice. Irska unatoč uplati neće odustati od svoje žalbe u kojoj će pokušati dokazati kako Appleu nije davala ilegalne subvencije kroz porezne olakšice. Sav novac ostat će na založnom računu do službenog okončanja svih sudskih postupaka vezanih uz ovaj slučaj.