Apple u Münchenu počinje graditi centar za dizajn 5G čipova

U sklopu investicije vrijedne preko milijardu eura, u njemačkom Münchenu niknut će Appleova podružnica koja će služiti kao europski centar za dizajn čipova i zapošljavati stotine stručnjaka

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. ožujka 2021. u 14:04

Apple je najavio kako će u naredne tri godine u njemačkom gradu Münchenu uložiti preko milijardu eura u stvaranje novog razvojnog centra. U ovom gradu Apple već sada zapošljava gotovo 1.500 inženjera iz 40 zemalja, što ga čini njihovim najvećim inženjerskim središtem u Europi. Daljnja ekspanzija uključivat će širenje pogona za dizajn poluvodičkih čipova i ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Tim Cook je u sklopu ove objave potvrdio kako će se u novim pogonima istraživati mogućnosti novih tehnologija bežičnog prijenosa podataka, ispitivat će širenje mogućnosti 5G mreža, a radit će se i na novoj generaciji tehnologija koje će "svijetu donijeti snagu, brzinu i povezanost". "München je dom Appleu već četiri desetljeća, i zahvalni smo njihovoj zajednici i Njemačkoj što su dio našeg putovanja", naglasio je Cook.

5G čipovi i ušteda energije

Novi pogoni koje Apple želi pretvoriti u najveći europski centar za istraživanje i razvoj bežičnih tehnologija i 5G mreža nalazit će se u Karlovoj ulici (Karlstrasse) u središtu grada. Ukupna će površina ovog zdanja biti preko 30.000 kvadratnih metara, u koje će se nekoliko stotina novih zaposlenika početi useljavati krajem sljedeće godine. Kao i svi Appleovi uredi diljem svijeta, i ova će zgrada biti 100% pogonjena energijom iz obnovljivih izvora.

Priča o dizajnu Appleovih čipova u Bavarskoj počela je 2015. godine osnivanjem prvog specijaliziranog pogona za tu djelatnost. Do sada je njihov Bavarian Design Center zapošljavao preko 350 inženjera, a osnovni zadaci uključivali su osmišljavanje naprednog i boljeg upravljanja energijom unutar poluvodičkih čipova.

Timovi iz ovog centra sudjelovali su u osmišljavanju "Appleovog silicija", tj. njihovih vlastitih rješenja koja danas pogone iPhone, iPad, Apple Watch, pa čak i najnovija Mac računala s vlastitim M1 procesorima. Tijekom proteklih deset godina inovacije u ovom području omogućile su njihovim proizvodima 70%-tno smanjenje prosječne potrošnje energije.