Arm planira razvijati čipove specijalizirane za umjetnu inteligenciju

Da budućnost računalstva leži u primjeni umjetne inteligencije očito vjeruju i u Arm-u, pa najavljuju osnivanje posebnog odjela za AI čipove te premijeru vlastitih rješenja već sljedeće godine

Sandro Vrbanus srijeda, 15. svibnja 2024. u 06:00

Specijalizirani čipovi za umjetnu inteligenciju lansirali su dionicu Nvidije na neslućene visine, gdje god se danas spominje AI ili nešto vezano uz tu tehnologiju, odmah ima veće šanse postati hit, pa dio kolača u tom rastućem trendu (ili možda špekulativnom balonu?) želi ugrabiti i proizvođač čipova Arm Holdings, danas u 90%-tnom vlasništvu japanskog diva SoftBanka.

Kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji navodno započinje novi razvojni ciklus, odnosno pokreće razvoj čipova specijaliziranih za primjenu u području umjetne inteligencije. Čine to s ciljem da već sljedeće godine lansiraju svoje prve proizvode u toj domeni te postanu ozbiljan konkurent na tržištu AI čipova budućnosti. Ovaj se potez tumači kao dio ambicioznog plana izvršnog direktora Masayoshija Sona, koji želi transformirati SoftBank u jednog od lidera u području umjetne inteligencije.

Proizvodnja već 2025.

Arm će tako, prema pisanju japanskog portala Nikkei, oformiti odjel za dizajn AI čipova, planira imati prototip završen do proljeća 2025., dok se masovna proizvodnja očekuje u jesen iste godine. Njihov većinski vlasnik SoftBank već pregovara s proizvođačima, uključujući Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), kako bi osigurao dovoljne proizvodne kapacitete.

Arm svoje dionice na burzi nudi od rujna 2023., a slijedom vijesti o ulasku u područje AI-ja vrijednost im je porasla za više od 3%
Arm svoje dionice na burzi nudi od rujna 2023., a slijedom vijesti o ulasku u područje AI-ja vrijednost im je porasla za više od 3%

Son AI čipove vidi kao revolucionarne za različite industrije i cilja na proširenje njihove prisutnosti u podatkovne centre, kao i područja robotike i energetike. Istodobno analitičari očekuju značajan rast tržišta čipova umjetne inteligencije, koje bi do 2032. moglo doći do vrijednosti veće od 200 milijardi dolara.

U projektu će inicijalno financijski sudjelovati Arm uz potporu SoftBanka, a očekuje se da će troškovi razvoja i pokretanja proizvodnje biti na razini više stotina milijardi jena (dakle mjerit će se u milijardama eura). Jednom kad serijska proizvodnja bude pokrenuta, posao s AI čipovima mogao bi biti izdvojen u samostalnu kompaniju, tvrtku-kći pod SoftBankovom kapom.